Recept na vařené řapíky mangoldu dle knihy Pěstování a použití méně známých zelenin: "Řapíky mangoldu uvaříme v osolené vodě do měkka. Potom je vyjmemem a necháme okapat. Podáváme je zalité máslem a posypané strouhaným sýrem a jemně rozsekanou pažitkou." Kromě řapíků lze u této odrůdy používat i listy. Podobně jako špenát. Mají tmavě zelené zbarvení.
PĚSTOVÁNÍ (podrobněji viz záložka Návod na pěstování): Vyséváme v dubnu až červnu. Výhodou mangoldu je, že v létě nevybíhá do květu jako špenát, takže i červnové výsevy jsou možné. Řapíkový mangold pěstujeme ve sponu 50 x 30 cm. Začátek sklizně je cca 60 (listy) až 90 (řapíky) dnů od výsevu. Mangold lze také pěstovat ze srpnového výsevu. Na zimu se nakopčí a zakryje organickým mulčem, například slámou či listím, aby nevymrzl. Další rok tím dosáhneme velmi rané sklizně. Sklízet lze až do začátku léta, kdy jde mangold, jakožto dvouletý druh, do květu.