Victoria (reveň)

52,00 Kč

Nový produkt

cca 18 semen

REVEŇ (REBARBORA) | RHEUM RHABARBARUM

Stará anglická odrůda z 19. století, díky níž došlo k boomu pěstování do té doby málo známé reveně jako jedlé rostliny pro kulinářské účely. Šlechtitel Joseph Myatt ji uvedl na trh téměř před 200 lety v roce 1837 na počest královny Viktorie. Od tehdy běžných zelených či žlutých odrůd se lišila červenou barvou, silnějšími řapíky a jemnější chutí.

V Encyklopedii zelinářství z roku 1959 je odrůda Victoria popsána takto: "Velmi oblíbená a nejčastěji pěstovaná. V prvních letech po výsadbě vyvíjí až 1,5 kg těžké řapíky prostřední délky, sytě červené. Snadno se rozmnožuje oddělky z matečních rostlin a rychle dorůstá." Záleží sice na podmínkách pěstování reveně, ale dovolujeme si poznamenat, že hmotnosti řapíků 1,5 kg jsme u této odrůdy na naší farmě zatím nedosáhli:-)

Pěstování rebarbory:  Semena vysejte v březnu či dubnu a doma či ve skleníku předpěstujte sazenice. Ty vysaďte v květnu na dobře vyhnojený záhon do sponu 1 x 1 m - reveň tvoří velké rozložité listy a zabere hodně místa. Daří se jí jak na slunci tak v polostínu. Dá se pěstovat pod ovocnými stromy. První rok nesklízejte, nechejte rostliny rozrůst a zesílit. Pokud se vyvinou květní lodyhy, vylomte je. Sklízejte druhým až třetím rokem. Na jednom stanovišti vydrží reveň až 10 let.

Konzumace: Listy reveně jsou jedovaté, protože obsahují větší množství kyseliny šťavelové. Neměly by se tedy vůbec jíst. Konzumují  se řapíky, jejichž obsah kyseliny šťavelové je nižší a to po tepelné úpravě vařením či pečením. Z řapíků se dělá reveňový koláč, marmeláda, ale třeba i polévka. Mají kyselou chuť. Zkuste je v kuchyni používat podobně jako kysané zelí (např. kachna s revení) nebo citron (ryba s revení).

Napsat recenzi

Victoria (reveň)

Victoria (reveň)

cca 18 semen

REVEŇ (REBARBORA) | RHEUM RHABARBARUM

Stará anglická odrůda z 19. století, díky níž došlo k boomu pěstování do té doby málo známé reveně jako jedlé rostliny pro kulinářské účely. Šlechtitel Joseph Myatt ji uvedl na trh téměř před 200 lety v roce 1837 na počest královny Viktorie. Od tehdy běžných zelených či žlutých odrůd se lišila červenou barvou, silnějšími řapíky a jemnější chutí.

Další odrůdy

Kompletní nabídka semen

Poradna

    Co jsou jedlé trvalky?

    Jedná se o jedlé druhy vytrvalých bylin, které po výsadbě na jednom stanovišti vydrží nejméně tři roky. Tím se liší od letniček, které mají jednoletý životní cyklus a dvouletek, které se dožívají dvou let. Mnohé jedlé trvalky Vám vydrží na zahrádce deset, dvacet a možná i více let.

    Zásadní výhodou jedlý trvalek je, že je nemusíte každý rok znovu a znovu piplat ze semínek jako klasickou zeleninu. Je s nimi méně práce. Navíc trvale prokořeňují půdu i v zimě a brání erozi. Díky rozvinutějšímu kořenovému systému jsou odolnější vůči suchu. Mnohé z nich plodí velmi brzy na jaře v době, kdy tradiční zeleninu teprve začínáme vysévat.

    Pro všechny tyto důvody se jedlé trvalky často používají v permakulturních zahradách či v bylinném patře jedlého lesa.