| KOPR VONNÝ | ANETHUM GRAVEOLENS |
Tato odrůda kopru začíná kvést později než jiné odrůdy, takže ji lze sklízet déle. Tvoří husté keříčky s bohatou násadou listů. Krásně voní. Vhodná na sušení, mražení i zavařování k okurkám, ale nejsilnější chuť mají čerstvé listy. Jsou skvělé jen tak na chleba s máslem. Je z nich výborná koprová omáčka.
| MĚSÍČEK LÉKAŘSKÝ | CALENDULA OFFICINALIS |
Rozmanitý mix měsíčků s květy rozličných barev. Rostliny v tomto mixu kvetou odstíny růžové, bílé, žluté a oranžové barvy. Jediný květ obvykle zahrnuje dva či více odstínů.
| ALTAJSKÁ PAŽITKA | ALLIUM LEDEBOURIANUM |
Asijský druh divoké pažitky původem z pohoří Altaj. Podobný naší pažitce, o něco vyšší vzrůst. V Asii se pěstuje zejména pro drobné cibulky, které jsou pálivé česnekové chuti a dají se nakládat a fermentovat. V Japonsku druh známý jako asatsuki. Listy lze jíst syrové, přidávat do polévek, pesta apod.
| HADÍ MORD ŠPANĚLSKÝ | SCORZONERA HISPANICA |
Zásadní předností černého kořene je, že se dá sklízet po celý rok, dokonce i v zimě. U nás je znám jako kořenová zelenina pěstovaná v jednoletých kulturách. Jedná se však o trvalku s jedlými listy, stonky, poupaty a květy. Výtečné jsou zejména zjara vypučené výhonky a mladá poupata nasládlé chuti bez hořkosti.
| ZVONEK BROSKVOLISTÝ | CAMPANULA PERSICIFOLIA |
Velmi raný druh zvonku s jedlými listy, stonky a květy. Na naší farmě raší jako první mezi jinými druhy zvonků. Listy jsou nasládlé chuti a oproti jiným druhům bez chloupků. Podobně květy, jimiž lze zdobit saláty. Nejlepší jsou ale mladé stonkové výhonky brzy zjara - chutnají po hrášku.
| PAŽITKA | ALLIUM SCHOENOPRASUM |
Odrůda s extra silnými listy. Srovnávací studie i naše pozorování ukazují, že odrůda Staro má výrazně širší / silnější listy než jiné odrůdy. Kromě využití za syrova je velmi vhodná k zamražování či k sušení.
| ZVONEK KARPATSKÝ | CAMPANULA CARPATICA |
Fialově kvetoucí jedlá trvalka a skalnička. Oproti jiným zvonkům kvete po delší období a má listy zcela bez chloupků. Jsou díky tomu obzvlášť dobře poživatelné. Chutnají nasládle, jsou křehké a dají se sklízet i v zimě. Jedlé květy se používají ke zdobení salátů.
59,00 Kč
Vyprodáno
- Opět dostupné 01.03.2024
Skladem poslední 0 ks
60-90 pacibulek
| ČESNEK OŘEŠEC | ALLIUM SCORODOPRASUM |
Divoký vytrvalý česnek, dříve pěstovaný jako zelenina, dnes zapomenutý. Cibule velikosti 1-3 cm jsou méně ostré než u česneku kuchyňského. Chutnají po pórku. Ostře pálivé listy se sklízí na podzim či zjara. Květy a pacibulky v létě. Přidávají se do salátů, polévek či na chleba. V zahradě vynikne purpurovými květy na dlouhých stvolech.
| BARBORKA | BARBAREA VULGARIS |
Barborka je divoká trvalka z čeledi brukvovitých. Je velmi populární mezi sběrači jedlých planých rostlin. V knize Edible Wild Plants od J. Kallase je jí věnována celá kapitola. Má jedlé listy, poupata i květy. Přízemní růžice listů lze sklízet i v zimě pod sněhem. Hrozny poupat nahradí brokolici.
| SILENKA NADMUTÁ | SILENE VULGARIS |
Silenka patří ve Středomoří mezi nejčastěji sbírané a konzumované divoké trvalky. V Itálii se prodává na trzích jako listová zelenina pod názvem "carletti". Sklízejí se zejména mladé jarní výhonky do salátů, omelet, polévek a apod. Výška 50 - 70 cm, bílé květy s nadmutým kalichem. Lze ji pěstovat jako trvalku.
| SLÉZ LESNÍ MAURSKÝ | MALVA MAURITIANA |
Kulturní forma slézu lesního s jedlými listy a květy. Protože květy i listy obsahují hodně slizu, používají se jako přísada do různých jídel. V Permasemínkách jsme si oblíbili slézovou omeletu a výborné je také slézové smoothie (hrst listů či květů na dva banány). Bohatě kvete - skvělá pastva pro včely.