Ačokča

Ačokča je bujná a plodná liána původem z jihoamerických And. Říká se jí paprikookurka. Okurky skutečně dokáže do určité míry nahradit jak při kvašení, tak při nakládání. Ačkoli je méně náchylná plísním než okurka, na zahrádkách se tolik nepěstuje. Rádi bychom to změnili a doporučujeme každému zahrádkáři, aby ji vyzkoušel. Na světě existuje jen málo odrůd ačokči. Soudobí šlechtitelé se této plodině, na rozdíl od okurek, příliš nevěnují. V našem sortimentu najdete dvě odrůdy, které se liší velikostí plodů.

Aby ačokča dostála své pověsti a poskytla hojnou úrodu, potřebuje pečlivě připravený záhon, dobře prokypřený, bez konkurence plevelů, vyhnojený uleželým hnojem či kompostem a důkladnou zálivku. Její pěstování vyžaduje někdy trpělivost, protože některé roky zaplodí až koncem léta. Nikdy se nám ale nestalo, že by nezaplodila vůbec. Jakmile zaplodí, čekejte příval plodů. Důležitá rada: Plody je třeba sklízet mladé, než v nich uzrají dřevnatá semena, která nelze rozkousat.

Aktivní filtry

Ačokča

Cena 62,00 Kč
9 Review(s)
Availability: 2109 In Stock

| AČOKČA | CYCLANTHERA PEDATA |

  • Ačokča, zvaná též paprikookurka, je bujně rostoucí liána s plody, které chutnají jak po okurce, tak po paprice.
  • Na rozdíl od okurky netrpí mnoho plísněmi a poskytuje bohatší sklizeň.
  • Plodí později než okurka, za to ale až do zámrazu.
  • Z jediné rostliny sklidíte až sto plodů!

Gigantická ačokča

Cena 88,00 Kč
2 Review(s)
Availability: Out of stock

| AČOKČA | CYCLANTHERA PEDATA |

  • Ačokča s obřími plody, většími než má klasická ačokča.
  • Výhodou větších plodů je, že se v nich tvrdá semena tvoří později, takže je lze sklízet, konzumovat a fermentovat po delší období.
  • Nezralé plody jsou pěkně tvrdé, takže si při zpracování lépe uchovají křupavost.
  • Hodí se proto i k nakládání na způsob okurků.