Abyste u nás nakoupili co nejpohodlněji, používáme cookies. Nastavení používání cookies můžete upravit v nastavení Vašeho prohlížeče. Souhlasím

Česnek ořešec

54,00 Kč

Nový produkt

60-90 pacibulek

| ČESNEK OŘEŠEC | ALLIUM SCORODOPRASUM |

Divoký vytrvalý česnek, dříve pěstovaný jako zelenina, dnes zapomenutý. Cibule velikosti 1-3 cm jsou méně ostré než u česneku kuchyňského. Chutnají po pórku. Ostře pálivé listy se sklízí na podzim či zjara. Květy a pacibulky v létě. Přidávají se do salátů, polévek či na chleba. V zahradě vynikne purpurovými květy na dlouhých stvolech.

Do seznamu přání

Sdílet:

POZOR: Pacibulky lze vysévat již v září až prosinci, nebo brzy na jaře. Doporučujeme vysévat na podzim.

Česnek ořešec (Allium scorodoprasum) je, botanicky vzato, jiný druh česneku než česnek kuchyňsý (Allium sativum). Původ nabízené populace česneku ořešce je z přírodních sběrů na několika místech na Hostýnských vrších, kde roste ve volné krajině na loukách, v příkopech a podél cest. Dle botaniků není jasné, zda se jedná o původní populaci, nebo o pozůstatky středovkých kultur. V roce 2017 jsme podnikli menší expedici a z posbíraných pacibulek jsme ořešec namnožili. Po dvou letech máme dost vlasních pacibulek na prodej a těšíme se, že se najdou nadšenci, kteří tento zapomenutý kulturní druh česneku vyzkouší ve svých zahradách.

Podle etnobotanické studie z roku 2013 je česnek ořešec v Turecku stále využíván jako zelenina a dokonce se prodává na trzích. Podle jiné studie jsou v Turecku používány listy a stvoly tohoto druhu česneku ke kořenění tradičních bylinkových sýrů zvaných "otlu peynir".

NÁVOD NA PĚSTOVÁNÍ Z PACIBULEK (stručná verze je vytištěná na pytlíku, v němž pacibulky posíláme):

Pacibulky se tvoří v květenství česneku, ale nejsou to pravá semínka. Vypadají jako drobné stroužečky o rozměrech několika milimetrů. Používají se k vegetativnímu (nepohlavnímu) množení. Pacibulkami lze množit nejen česnek ořešec ale i klasický česnek kuchňský. Vypěstování česneku tímto způsobem trvá obvykle dvě sezóny (tedy rok a půl), výjímečně sezóny tři.

1) Výsev v říjnu až prosinci: Pro úspěch je zcela zásadní důkladně odplevelit záhon a pečlivě z půdy vybrat kořínky vytrvalých plevelů. Neméně důležité je označit si přesně místo, kam pacibulky vyséváme. Například dvěma kolíky na začátku a na konci řádku. Pacibulky potom nadrobíme do vyznačeného řádku. Hloubka výsevu cca 5 cm.

2) Mulčování: V případě silnějších mrazů či holomrazů záhon v zimě zamulčujeme, abychom pacibulky chránily před vymrznutím. Mulč je třeba brzy na jaře, nejpozději poslední únorový týden, odstranit, aby nebránil pacibulkám v růstu.

3) Pečlivě regulovat plevele: Česnek rostoucí z pacibulek je prvním rokem slabý a drobný. Rostlinky jsou velmi tenké. Jako pažitka. Plevel je snadno přeroste. Je proto nezbytné udržovat záhon čistý a bez plevelů. Jinak česnek mezi plevely nenajdete.

3) Sklizeň a uchování cibulek: První rok se z pacibulek vytvoří drobné cibulky (kuličky), které doporučujeme po odumření či seschnutí nadzemní části rostliny vykopat. To Vám umožní znovu důkladně odplevelit a prokypřit záhon. Cibulky vysušte a do podzimu uchovejte na chladném a suchém místě.

4) Výsadba cibulek na konečné stanoviště: Uchované cibulky opět vysaďte na podzim. Podobně jako klasický česnek do hloubky cca 10 cm. Doporučený spon je 10 x 50 cm. Druhým rokem rostlina zesílí, vykvete, vytvoří pacibulky a pod zemí několik cibulí. V dalších letech lze česnek ořešec pěstovat již jako trvalku, která postupně "trsatí", jak jí každým rokem přirůstají dceřinné cibulky.

Napsat recenzi

Česnek ořešec

Česnek ořešec

60-90 pacibulek

| ČESNEK OŘEŠEC | ALLIUM SCORODOPRASUM |

Divoký vytrvalý česnek, dříve pěstovaný jako zelenina, dnes zapomenutý. Cibule velikosti 1-3 cm jsou méně ostré než u česneku kuchyňského. Chutnají po pórku. Ostře pálivé listy se sklízí na podzim či zjara. Květy a pacibulky v létě. Přidávají se do salátů, polévek či na chleba. V zahradě vynikne purpurovými květy na dlouhých stvolech.

OTÁZKY

    Jsou permasemínka bioosivem?

    Oficiálně jsou Permasemínka v přechodném dvouletém období na ekologické zemědělství s produkcí bioosiv. Nicméně v reálu v Permasemínkách již deset let hospodaříme ekologicky bez pesticidů a průmyslových hnojiv. Fungujeme dokonce v daleko přísnějším ekologickém režimu než stanovuje zákon o ekologickém zemědělství, který povoluje některé chemické postřiky na ochranu rostlin. Na naší farmě jsme nikdy žádné pesticidy nepoužili.


    Co jsou jedlé trvalky?

    Daly by se označit jako vytrvalá zelenina. Jedná se o jedlé druhy vytrvalých bylin, které po výsadbě na jednom stanovišti vydrží nejméně tři roky. Tím se liší od letniček, které mají jednoletý životní cyklus a dvouletek, které se dožívají dvou let. Mnohé jedlé trvalky Vám však vydrží na zahrádce déle než tři roky - mohou se dožít deseti, dvaceti a někdy i více let.

    Jedlé trvalky se často používají v permakulturních zahradách, v bylinném patře jedlého lesa nebo do smíšených trvalkových výsadeb.


    Proč mi semena neklíčí?

    Nejčastější příčiny jsou tyto: Nekvalitní osivo, nízká či vysoká teplota, nedostatek vláhy, příliš hluboký výsev, příliš krátká doba od výsevu.

    1) Nekvalitní osivo s nízkou klíčivostí. Solidní osivářské firmy Vám takové osivo neprodají. První zásadou by proto mělo být kupovat semena z prověřených zdrojů. U nás v Permasemínkách si kvalitu semen pečlivě hlídáme a pravidelně testujeme jejich klíčivost. Nejste-li však přesto s klíčením spokojeni, neváhejte nám napsat na kvapil@permaseminka.cz. Než tak učiníte, projděte si prosím body níže.

    2) Nízká či vysoká teplota. Teplota má na klíčení semen zásadní vliv. Nízká teplota patří častým příčinám nevyklíčení semen. Týká se to zejména rajčat, paprik, lilku, okurek, melounů, ačokči. Optimální teplota pro vyklíčení semen těchto druhů se pohybuje v rozmezí 25 - 30°C. Některá semena vyžadují k vyklíčení naopak teplotu nižší v rozmezí 15 - 20°C. To je případ salátu, špenátu, cibule a hrachu. Při vyšších teplotách může být klíčení semen těchto druhů problematické.

    3) Nedostatek vláhy. Semena potřebují k vyklíčení vláhu. V suchém stavu klíčit nezačnou. Problém může nastat, když částečně naklíčená semena po výsevu vyschnou. V suchu jim okamžitě zasychá klíček a nastává uhynutí. Proto je důležité výsevní misky či oseté záhony pravidelně zavlažovat a nenechat nikdy vyschnout. Zároveň ale pozor na přemokření a vyplavení semen.

    4) Příliš hluboký výsev. Drobná semena zasetá příliš hluboko nemají dost energie k tomu, aby prorazila silnou vrstvou zeminy či substrátu. Platí jednoduché pravidlo, že semena vysévám přibližně do hloubky rovné čtyřnásobku jejich velikosti. Drobná semínka opatrně přihrneme jen několika mm substrátu. Větší semena můžou přijít do hloubky pět až deset centimetrů (fazole, bob).

    5) Příliš krátká doba od výsevu. I v optimálních podmínkách může klíčení některých semen trvat sedm až deset dnů. Nejsou-li podmínky optimální (například z důvodu nízké teploty), může se klíčení protáhnout na tři týdny až měsíc. To platí pro většinu zeleninových semen. U semen některých trvalek, stromů a keřů však klíčení běžně trvá tři a více měsíců, přičemž je zde nutná stratifikace - dlouhodobé vystavení semen chladu a vlhku.


    Jak dlouho semena vydrží klíčivá?

    Počítejte s tím, že při běžné pokojové teplotě Vám zakoupená semena vydrží minimálně jeden rok nebo déle. Jak dlouho přesně - to se odvíjí od druhu a staří semen. Každopádně se nemusíte obávat, že když koupíte semena například na podzim, nevydrží Vám do jara. Doba spotřeby je vždy uvedena na obalech, v nich jsou semena balena. Pokud semena uchováte na suchém a chladném místě, vydrží Vám až pět let. V mražáku při teplotě -18°C mohou vydržet až 20 let. 


    Jak správně skladovat semena?

    Základní podmínky správného skladování semen jsou: Sucho, chladno a temno.

    1) Sucho. Semena musejí být dobře vysušená a zabezpečená proti zvlhnutí. Máte-li doma relativní vlhkost nad 60%, uložte semena do plastových sáčků se zipem nebo sklenic s klipovým uzávěrem a gumovým těsněním.

    2) Chladno. Čím nižší teplota, tím déle semena vydrží. Uložte je proto doma na co nejchladnější místo. Pokud chcete semena uchovat po dobu deseti a více let, uložte je do mražáku při teplotě -18°C. Tak Vám vydrží až dvacet let. Ujistěte se ale před tím, že jsou opravdu dobře vysušená. Jinak by je mráz mohl poškodit.

    3) Temno. Na semena by nemělo svítit přímé slunce a ideální je uchovávat je v úplné tmě. Třeba jako sušené bylinky. Sucho a chladno jsou ovšem důležitější faktory.


    Může mráz poškodit semena?

    Dobře vysušená semena mráz nepoškodí. Nemusíte se tedy bát zasílání semen poštou v zimě, když je venkovní teplota pod nulou. Semena, která nabízíme, jsou z naší vlastní produkce, takže můžeme garantovat, že jsou dostatečně suchá na to, aby je mráz nepoškodil.


    Které jedlé trvalky lze pěstovat ve stínu?

    Obecně zejména stínomilné druhy, mezi něž patří například medvědí česnek, bohyška (hosta), udatna lesní nebo kavkazský špenát. V polostínu lze pěstovat také druhy jako cibule sečka, vytrvalý pórekrebarbora či čechřice vonná.


    Jaké jsou výhody jedlých trvalek?

    1) Nenáročná péče. Oproti tradiční jednoleté zelenině je s nimi méně práce. Jakmile se Vám rozrostou, starají se o sebe do značné míry samy a vyžadují jen občasné mulčování. Navíc je nemusíte vysévat či vysazovat každý rok znovu jako jednoletou zeleninu. 

    2) Lze je pěstovat na marginálních místech. Mnohé jedlé trvalky lze pěstovat na takových místech v zahradě, kde by se zelenině příliš nedařilo. Například v polostínu, pod stromy, na kamenitých, mělkých a neúrodných půdách.

    3) Vyšší obsah vitamínů a minerálů. Je pravděpodobné, že obsah vitamínů a minerálů v jedlých trvalkách je vyšší než v klasické zelenině.

    4) Vyšší odolnost vůči suchu. Jedlé trvalky tvoří mohutnější kořenový systém, který trvale prokořeňuje půdu. Jsou tudíž odolnější vůči suchu a není třeba je zavlažovat tak intenzivně jako jednoletou zeleninu.

    5) Časně jarní sklizeň. Většina jedlých trvalek se sklízí na jaře v době, kdy se jednoletá zelenina teprve vysévá či začíná rašit. Díky tomu Vám zajistí vitamíny a minerály v době, kdy jich klasická zeleninová zahrádka mnoho nabídnout nedokáže.


    Jak na slimáky bez chemie?

    Nejefektivnější ekologická ochrana před slimáky na zahradě je ruční sběr kombinovaný s kladením pastí, případně nasazení kachen. Zeleninu je lepší nemulčovat, zejména doporučujeme vyhnout se organickému mulči, který slimákům poskytuje úkryt. Nic jiného se nám v Permasemínkách neosvědčilo. Aromatické bylinky, jehličí, popel, drcené skořápky apod. jsou jen ztrátou času a proti slimákům nefungují.

    Není třeba slimáky sbírat po celý rok. Důležitá je ochrana rostlin zejména v jarním období, kdy jsou drobné a zranitelné. Jakmile zesílí, slimáci již pro ně nejsou hrozbou. Slimáci se sbírají v době, kdy na zahradu nesvítí přímé slunce. To jest večer po západu či ráno před východem slunce, za deštivého a zamračeného počasí, případně za tmy s čelovkou. Při jasném dni jsou slimáci zalezlí v úkrytech, těžko se hledají a posbíráte jich málo.

    Velmi se nám osvědčilo kombinovat sběr s kladením pastí z prken či velkých listů rostlin, jako je bohyška, rebarbora či křen. Prkna či listy se rozloží kolem záhonů a slimáci se pod ně začnou stahovat. Pak už jen čas od času prkna otočíte a slimáky máte pěkně pohromadě na jedno místě.


    Co lze pěstovat doma bez zahrádky?

    Bytové zahradničení se musí vypořádat se dvěma limitujícími faktory, jimiž jsou nedostatek místa a nedostatek světla. Platí to jak pro pěstování na balkóně, tak pro pěstování doma za oknem. Jedině správným výběrem plodin a odrůd se lze těmto limitům přizpůsobit.

    Nedostatek místa dobře snášejí chilli papričky zakrslejšího vzrůstu. Například odrůdy Numex Twilight nebo Gelbe Kirschen. Nebudou sice plodit tak hojně jako na prosluněné zahrádce, ale pálivého kapsaicinu sklidíte pořád dost. Z rajčat jsou dobře adaptované na nedostatek místa balkonová rajčata, která lze pěstovat v květináčích. Jsou to odrůdy Red Robin, Micro Tom a Bogus Fruchta.

    Nedostatek světla snáší nejlépe listová zelenina. Velice vhodná pro pěstování v truhlících je roketa setá, která neuvěřitelně rychle roste a dá se pěstovat i v zimním období. Podobně saláty či portulák, a pokud plánujete bytovou zahrádku na déle než rok, tak můžete zkusit i jedlé trvalky - například cibuli sečku nebo česnek ořešec.


    Jak pěstovat papriku jako trvalku?

    Papriky se sice obvykle pěstují jako jednoletky, ale ve skutečnosti se jedná o trvalky. Problém je, že u nás nepřežijí zimu. Pokud je však na zimu vykopete, přesadíte do květináče a schováte domů, nezmrznou. Je třeba to stihnout před prvními podzimními mrazíky.  Potom můžete sklízet čerstvé papriky ještě o Vánocích či v lednu. Na jaře v květnu je znovu vysaďte ven na zahradu. Před tím každou rostlinu zastřihněte a odstraňte veškeré uschlé části stonku.

    V Permasemínkách máme dobrou zkušenost zejména s přezimováním chilli papriček. Úspěšně jsme přezimovali například odrůdu Numex Twilight nebo Alberto´s Locoto.


Další odrůdy

Kompletní nabídka semen