Česnek ořešec

54,00 Kč

Nový produkt

60-90 pacibulek

| ČESNEK OŘEŠEC | ALLIUM SCORODOPRASUM |

Divoký vytrvalý česnek, dříve pěstovaný jako zelenina, dnes zapomenutý. Cibule velikosti 1-3 cm jsou méně ostré než u česneku kuchyňského. Chutnají po pórku. Ostře pálivé listy se sklízí na podzim či zjara. Květy a pacibulky v létě. Přidávají se do salátů, polévek či na chleba. V zahradě vynikne purpurovými květy na dlouhých stvolech.

POZOR: Pacibulky se vysévají na podzim v září až listopadu! Jarní výsevy příliš nedoporučujeme. Neosvědčily se nám.

Česnek ořešec (Allium scorodoprasum) je, botanicky vzato, jiný druh česneku než česnek kuchyňsý (Allium sativum). Původ nabízené populace česneku ořešce je z přírodních sběrů na několika místech na Hostýnských vrších, kde roste ve volné krajině na loukách, v příkopech a podél cest. Dle botaniků není jasné, zda se jedná o původní populaci, nebo o pozůstatky středovkých kultur. V roce 2017 jsme podnikli menší expedici a z posbíraných pacibulek jsme ořešec namnožili. Po dvou letech máme dost vlasních pacibulek na prodej a těšíme se, že se najdou nadšenci, kteří tento zapomenutý kulturní druh česneku vyzkouší ve svých zahradách.

Podle etnobotanické studie z roku 2013 je česnek ořešec v Turecku stále využíván jako zelenina a dokonce se prodává na trzích. Podle jiné studie jsou v Turecku používány listy a stvoly tohoto druhu česneku ke kořenění tradičních bylinkových sýrů zvaných "otlu peynir".

NÁVOD NA PĚSTOVÁNÍ Z PACIBULEK (stručná verze je vytištěná na pytlíku, v němž pacibulky posíláme):

Pacibulky se tvoří v květenství česneku, ale nejsou to pravá semínka. Vypadají jako drobné stroužečky o rozměrech několika milimetrů. Používají se k vegetativnímu (nepohlavnímu) množení. Pacibulkami lze množit nejen česnek ořešec ale i klasický česnek kuchňský. Vypěstování česneku tímto způsobem trvá obvykle dvě sezóny (tedy rok a půl), výjímečně sezóny tři.

1) Výsev v říjnu až prosinci: Pro úspěch je zcela zásadní důkladně odplevelit záhon a pečlivě z půdy vybrat kořínky vytrvalých plevelů. Neméně důležité je označit si přesně místo, kam pacibulky vyséváme. Například dvěma kolíky na začátku a na konci řádku. Pacibulky potom nadrobíme do vyznačeného řádku. Hloubka výsevu cca 5 cm.

2) Mulčování: V případě silnějších mrazů či holomrazů záhon v zimě zamulčujeme, abychom pacibulky chránily před vymrznutím. Mulč je třeba brzy na jaře, nejpozději poslední únorový týden, odstranit, aby nebránil pacibulkám v růstu.

3) Pečlivě regulovat plevele: Česnek rostoucí z pacibulek je prvním rokem slabý a drobný. Rostlinky jsou velmi tenké. Jako pažitka. Plevel je snadno přeroste. Je proto nezbytné udržovat záhon čistý a bez plevelů. Jinak česnek mezi plevely nenajdete.

3) Sklizeň a uchování cibulek: První rok se z pacibulek vytvoří drobné cibulky (kuličky), které doporučujeme po odumření či seschnutí nadzemní části rostliny vykopat. To Vám umožní znovu důkladně odplevelit a prokypřit záhon. Cibulky vysušte a do podzimu uchovejte na chladném a suchém místě.

4) Výsadba cibulek na konečné stanoviště: Uchované cibulky opět vysaďte na podzim. Podobně jako klasický česnek do hloubky cca 10 cm. Doporučený spon je 10 x 50 cm. Druhým rokem rostlina zesílí, vykvete, vytvoří pacibulky a pod zemí několik cibulí. V dalších letech lze česnek ořešec pěstovat již jako trvalku, která postupně "trsatí", jak jí každým rokem přirůstají dceřinné cibulky.

Napsat recenzi

Česnek ořešec

Česnek ořešec

60-90 pacibulek

| ČESNEK OŘEŠEC | ALLIUM SCORODOPRASUM |

Divoký vytrvalý česnek, dříve pěstovaný jako zelenina, dnes zapomenutý. Cibule velikosti 1-3 cm jsou méně ostré než u česneku kuchyňského. Chutnají po pórku. Ostře pálivé listy se sklízí na podzim či zjara. Květy a pacibulky v létě. Přidávají se do salátů, polévek či na chleba. V zahradě vynikne purpurovými květy na dlouhých stvolech.

Další odrůdy

Kompletní nabídka semen