Osivo má nižší klíčivost, proto je za nižší cenu. Doporučujeme vyset celý obsah sáčku!
Sléz kučeravý (Malva verticillata var. crispa) je kulturní odrůdou slézu přeslenitého (Malva verticillata). Oproti jiným druhům slézu má jen drobné bílé kvítky, ale přesto se dá pěstovat také jako okrasný (pro své velké zkadeřené listy). Protože sléz je opravdu plodná a vysoká rostlina (2 - 3 m), bude Vám stačit tak do pěti exemplářů. Pokud ho tedy nechcete pěstovat jako krmivo pro výživu domácích zvířat (dosahuje vyšších výnosů než vojtěška i jetel). Myslete na to, že bude potřebovat hodně místa.
SLÉZOVÁ POLÉVKA: 0,5 kg čerstvých listů nakrájíme na drobno (pokud nemáte dost listů slézu, můžete zkombinovat s listy mangoldu, vytrvalého popínavého špenátu, lebedy apod.). Vložíme do hrnce s vodou a přivedeme k varu. Můžeme přidat chilli, cibuli sečku, petržel. Vaříme 20 - 30 minut. Na pánvi osmahneme cibuli s česnekem a smícháme s vařenými listy. Rozmixujeme na jemno. Dochutíme pepřem a osolíme. Ochutnáme polévku. Pokud cítíte, že Vám v krku drhnou drobné chloupky z listů, nechejte odstát do druhého dne. Polévka bude výrazně jemnější. Podáváme dochucené citonem či plody rakytníků, které dodají kyselou chuť.