Abyste u nás nakoupili co nejpohodlněji, používáme cookies. Nastavení používání cookies můžete upravit v nastavení Vašeho prohlížeče. Souhlasím

Cibule poschoďová, Pinkava

65,00 Kč

Nový produkt

1 pacibulka 

| CIBULE POSCHOĎOVÁ | ALLIUM X PROLIFERUM |

Stará odrůda poschoďové cibule pěstovaná pro svou nať, pacibulky či cibule. Odrůda Pinkava pochází ze zapadlé české vesničky Rovensko, ležící v rumunských horách. Získali jsme ji od J. Pinkavy, jehož jsme v roce 2017 navštívili na jeho rovenské salaši, kde jsme ji objevili na zahrádce.

Do seznamu přání

Sdílet:

POZNÁMKA

Pacibulky jsou určeny k okamžité výsadbě. Objednáváte u nás jednu pacibulku pro vypěstování jedné rostliny. Abychom Vám mohli garantovat alespoň jednu rostlinu, dáváme do balení celkem tři pacibulky. Jednu větší a dvě menší. Pacibulky vysaďte co nejdříve. Čím dříve, tím lépe. Doma v suchu a teple mohou začít vysychat. Pacibulky jsou živé a mohou začít rašit přímo uvnitř balení. Proto je ihned po obdržení zkontrolujte a pokud zjistíte, že začaly rašit, ihned je vysaďte.

PŘÍBĚH ODRŮDY

V roce 2017 jsme byli s rodinou na dovolené v rumunském Banátu, v malé české vesničce, odříznuté od okolního světa, zvané Rovensko, kde ještě žije několik českých rodin tradičním zemědělským způsobem života. V Rovensku jsme se seznámili s Josefem Pinkavou, který nás vzal na voze taženém koňmi na svou salaš vzdálenou asi hodinu jízdy. Tam jsme na jeho zahrádce objevili tuto starou odrůdu poschoďové cibule. Josef Pinkava nám o původu této odrůdy řekl následující příběh, který zde volně parafrázujeme:

„V Rovensku žil jistý Rudolf Fiala, který zde postavil první větrný mlýn. Ze svého dětství, když jsem byl ještě malý kluk, si pamatuji, že Rudolf Fiala sklízel tuto cibuli v zimě pod sněhem. Když na ni dostal chuť, vzal lopatu, odházel sníh od zdi salaše, natrhal zelenou nať a přidal ji třeba do smažených vajíček. Vzal jsem si tehdy od něj několik pacibulek a od té doby ji pěstuji. Je to již padesát let. Používám z ní podzemní i nadzemní část.“

CO JE POSCHOĎOVÁ CIBULE A KDE SE VZALA

Cibule poschoďová (též patrová, egyptská či prorůstavá) je raritní mezidruhový hybrid, jenž vznikl zkřížením cibule kuchyňské (Allium cepa) a cibule sečky (Allium fistulosum), s nimiž je přibuzný. Je sterilní, může kvést, ale semena netvoří. Množí se vegetativně pomocí pacibulek. Ty mnohdy vyraší ještě přímo na rostlině, čímž vzniká druhé patro pacibulek, které mohou rovněž vyrašit a vytvořit další poschodí pacibulek. Odtud název patrová či poschoďová cibule. Někdy se rostlina pod vahou pacibulek ohne až k zemi. Když pacibulky zakoření, vyroste z nich nová rostlina. Proto jí česky říkáme také prorůstavá cibule. Podobně anglicky bývá označována jako walking onion – kráčející cibule.

Výhodou cibule poschoďové je mrazuvzdornost a nenáročná množitelnost pomocí pacibulek, které lze snadno poskytnout sousedům či jiným zahradníkům, jak ukazuje i příběh Josefa Pinkavy. Málo pěstitelů si uvědomuje, že i u cibule poschoďové se rozlišují různé odrůdy podobně jako třeba u rajčat. Odrůda Pinkava je jednou z mnoha odrůd. Vyznačuje se červenými pacibulkami, které rostou v počtu přibližně dva až patnáct kusů na jednom stvolu. Jiné odrůdy se mohou lišit zbarvením, množstvím či velikostí pacibulek na stvolech, výškou rostlin nebo pálivostí natě. Diverzita kultivarů poschoďové cibule je důsledkem křížení různých odrůd cibule kuchyňské (Allium cepa) a cibule sečky (Allium fistulosum). V přírodě i na zahradách je takové křížení velmi vzácné, protože cibule sečka kvete dříve než cibule kuchyňská, takže k opylení mezi těmito druhy běžně nedochází. Nicméně tu a tam k němu může dojít a důsledkem potom je nová odrůda poschoďové cibule.

PĚSTOVÁNÍ

Pacibulky vysaďte cca pět cm hluboko na dobře odplevelený záhon. Ideální doba výsadby je od září do konce roku. Cibule poschoďová je trvalka. Počítejte s tím, že na vybraném stanovišti zůstane několik let. Prvním rokem vyroste z každé pacibulky jedna rostlina, která se v dalších letech rozroste. Květní stvol s pacibulkami se tvoří prvním nebo až druhým rokem. Kromě množení z pacibulek ji lze reprodukovat také dělením starších trsů.

Nať se sklízí a využívá podobně jako u cibule sečky. Zatímco pacibulky lze po usušení skladovat celou zimu, zelená nať se dá v zimě sklízet přímo ze zahrady, jako to dělal Rudolf Fiala z Rovenska.

Napsat recenzi

Cibule poschoďová, Pinkava

Cibule poschoďová, Pinkava

1 pacibulka 

| CIBULE POSCHOĎOVÁ | ALLIUM X PROLIFERUM |

Stará odrůda poschoďové cibule pěstovaná pro svou nať, pacibulky či cibule. Odrůda Pinkava pochází ze zapadlé české vesničky Rovensko, ležící v rumunských horách. Získali jsme ji od J. Pinkavy, jehož jsme v roce 2017 navštívili na jeho rovenské salaši, kde jsme ji objevili na zahrádce.

    Jsou permasemínka bioosivem?

    Oficiálně jsou Permasemínka v přechodném dvouletém období na ekologické zemědělství s produkcí bioosiv. Nicméně v reálu v Permasemínkách již deset let hospodaříme ekologicky bez pesticidů a průmyslových hnojiv. Fungujeme dokonce v daleko přísnějším ekologickém režimu než stanovuje zákon o ekologickém zemědělství, který povoluje některé chemické postřiky na ochranu rostlin. Na naší farmě jsme nikdy žádné pesticidy nepoužili.


    Co jsou jedlé trvalky?

    Daly by se označit jako vytrvalá zelenina. Jedná se o jedlé druhy vytrvalých bylin, které po výsadbě na jednom stanovišti vydrží nejméně tři roky. Tím se liší od letniček, které mají jednoletý životní cyklus a dvouletek, které se dožívají dvou let. Mnohé jedlé trvalky Vám však vydrží na zahrádce déle než tři roky - mohou se dožít deseti, dvaceti a někdy i více let.

    Jedlé trvalky se často používají v permakulturních zahradách, v bylinném patře jedlého lesa nebo do smíšených trvalkových výsadeb.


    Proč mi semena neklíčí?

    Nejčastější příčiny špatného klíčení semen jsou nekvalitní osivo, nízká či vysoká teplota, nedostatek vláhy, příliš hluboký výsev, příliš krátká doba od výsevu.

    1) Nekvalitní osivo s nízkou klíčivostí. Solidní osivářské firmy Vám takové osivo neprodají. První zásadou by proto mělo být kupovat semena z prověřených zdrojů. U nás v Permasemínkách si kvalitu semen pečlivě hlídáme a pravidelně testujeme jejich klíčivost. Nejste-li však přesto s klíčením spokojeni, neváhejte nám napsat na kvapil@permaseminka.cz. Než tak učiníte, projděte si prosím body níže.

    2) Nízká či vysoká teplota. Teplota má na klíčení semen zásadní vliv. Nízká teplota patří častým příčinám nevyklíčení semen. Týká se to zejména rajčat, paprik, lilku, okurek, melounů, ačokči. Optimální teplota pro vyklíčení semen těchto druhů se pohybuje v rozmezí 25 - 30°C. Některá semena vyžadují k vyklíčení naopak teplotu nižší v rozmezí 15 - 20°C. To je případ salátu, špenátu, cibule a hrachu. Při vyšších teplotách může být klíčení semen těchto druhů problematické.

    3) Nedostatek vláhy. Semena potřebují k vyklíčení vláhu. V suchém stavu klíčit nezačnou. Problém může nastat, když částečně naklíčená semena po výsevu vyschnou. V suchu jim okamžitě zasychá klíček a nastává uhynutí. Proto je důležité výsevní misky či oseté záhony pravidelně zavlažovat a nenechat nikdy vyschnout. Zároveň ale pozor na přemokření a vyplavení semen.

    4) Příliš hluboký výsev. Drobná semena zasetá příliš hluboko nemají dost energie k tomu, aby prorazila silnou vrstvou zeminy či substrátu. Platí jednoduché pravidlo, že semena vysévám přibližně do hloubky rovné čtyřnásobku jejich velikosti. Drobná semínka opatrně přihrneme jen několika mm substrátu. Větší semena můžou přijít do hloubky pět až deset centimetrů (fazole, bob).

    5) Příliš krátká doba od výsevu. I v optimálních podmínkách může klíčení některých semen trvat sedm až deset dnů. Nejsou-li podmínky optimální (například z důvodu nízké teploty), může se klíčení protáhnout na tři týdny až měsíc. To platí pro většinu zeleninových semen. U semen některých trvalek, stromů a keřů však klíčení běžně trvá tři a více měsíců, přičemž je zde nutná stratifikace - dlouhodobé vystavení semen chladu a vlhku.


    Jak dlouho semena vydrží klíčivá?

    Počítejte s tím, že při běžné pokojové teplotě Vám zakoupená semena vydrží minimálně jeden rok nebo déle. Jak dlouho přesně - to se odvíjí od druhu a staří semen. Každopádně se nemusíte obávat, že když koupíte semena například na podzim, nevydrží Vám do jara. Doba spotřeby je vždy uvedena na obalech, v nich jsou semena balena. Pokud semena uchováte na suchém a chladném místě, vydrží Vám až pět let. V mražáku při teplotě -18°C mohou vydržet až 20 let. 


    Jak správně skladovat semena?

    Základní podmínky správného skladování semen jsou: Sucho, chladno a temno.

    1) Sucho. Semena musejí být dobře vysušená a zabezpečená proti zvlhnutí. Máte-li doma relativní vlhkost nad 60%, uložte semena do plastových sáčků se zipem nebo sklenic s klipovým uzávěrem a gumovým těsněním.

    2) Chladno. Čím nižší teplota, tím déle semena vydrží. Uložte je proto doma na co nejchladnější místo. Pokud chcete semena uchovat po dobu deseti a více let, uložte je do mražáku při teplotě -18°C. Tak Vám vydrží až dvacet let. Ujistěte se ale před tím, že jsou opravdu dobře vysušená. Jinak by je mráz mohl poškodit.

    3) Temno. Na semena by nemělo svítit přímé slunce a ideální je uchovávat je v úplné tmě. Třeba jako sušené bylinky. Sucho a chladno jsou ovšem důležitější faktory.


    Může mráz poškodit semena?

    Dobře vysušená semena mráz nepoškodí. Nemusíte se tedy bát zasílání semen poštou v zimě, když je venkovní teplota pod nulou. Semena, která nabízíme, jsou z naší vlastní produkce, takže můžeme garantovat, že jsou dostatečně suchá na to, aby je mráz nepoškodil.


    Které jedlé trvalky lze pěstovat ve stínu?

    Obecně zejména stínomilné druhy, mezi něž patří například medvědí česnek, bohyška (hosta), udatna lesní nebo kavkazský špenát. V polostínu lze pěstovat také druhy jako cibule sečka, vytrvalý pórekrebarbora či čechřice vonná.


    Jaké jsou výhody jedlých trvalek?

    1) Nenáročná péče. Oproti tradiční jednoleté zelenině je s nimi méně práce. Jakmile se Vám rozrostou, starají se o sebe do značné míry samy a vyžadují jen občasné mulčování. Navíc je nemusíte vysévat či vysazovat každý rok znovu jako jednoletou zeleninu. 

    2) Lze je pěstovat na marginálních místech. Mnohé jedlé trvalky lze pěstovat na takových místech v zahradě, kde by se zelenině příliš nedařilo. Například v polostínu, pod stromy, na kamenitých, mělkých a neúrodných půdách.

    3) Vyšší obsah vitamínů a minerálů. Je pravděpodobné, že obsah vitamínů a minerálů v jedlých trvalkách je vyšší než v klasické zelenině.

    4) Vyšší odolnost vůči suchu. Jedlé trvalky tvoří mohutnější kořenový systém, který trvale prokořeňuje půdu. Jsou tudíž odolnější vůči suchu a není třeba je zavlažovat tak intenzivně jako jednoletou zeleninu.

    5) Časně jarní sklizeň. Většina jedlých trvalek se sklízí na jaře v době, kdy se jednoletá zelenina teprve vysévá či začíná rašit. Díky tomu Vám zajistí vitamíny a minerály v době, kdy jich klasická zeleninová zahrádka mnoho nabídnout nedokáže.


    Jak na slimáky bez chemie?

    Nejefektivnější ekologická ochrana před slimáky na zahradě je ruční sběr kombinovaný s kladením pastí, případně nasazení kachen. Zeleninu je lepší nemulčovat, zejména doporučujeme vyhnout se organickému mulči, který slimákům poskytuje úkryt. Nic jiného se nám v Permasemínkách neosvědčilo. Aromatické bylinky, jehličí, popel, drcené skořápky apod. jsou jen ztrátou času a proti slimákům nefungují.

    Není třeba slimáky sbírat po celý rok. Důležitá je ochrana rostlin zejména v jarním období, kdy jsou drobné a zranitelné. Jakmile zesílí, slimáci již pro ně nejsou hrozbou. Slimáci se sbírají v době, kdy na zahradu nesvítí přímé slunce. To jest večer po západu či ráno před východem slunce, za deštivého a zamračeného počasí, případně za tmy s čelovkou. Při jasném dni jsou slimáci zalezlí v úkrytech, těžko se hledají a posbíráte jich málo.

    Velmi se nám osvědčilo kombinovat sběr s kladením pastí z prken či velkých listů rostlin, jako je bohyška, rebarbora či křen. Prkna či listy se rozloží kolem záhonů a slimáci se pod ně začnou stahovat. Pak už jen čas od času prkna otočíte a slimáky máte pěkně pohromadě na jedno místě.


    Co pěstovat na balkoně či doma za oknem?

    Bytové zahradničení se musí vypořádat se dvěma limitujícími faktory, jimiž jsou nedostatek místa a nedostatek světla. Platí to jak pro pěstování na balkóně, tak pro pěstování doma za oknem. Jedině správným výběrem plodin a odrůd se lze těmto limitům přizpůsobit.

    Nedostatek místa dobře snášejí chilli papričky zakrslejšího vzrůstu. Například odrůdy Numex Twilight nebo Gelbe Kirschen. Nebudou sice plodit tak hojně jako na prosluněné zahrádce, ale pálivého kapsaicinu sklidíte pořád dost. Z rajčat jsou dobře adaptovaná na nedostatek místa balkonová rajčata, která lze pěstovat v květináčích. Jsou to odrůdy Red Robin, Micro Tom a Bogus Fruchta. Existuje dokonce balkonová mrkev, odrůda Parmex, která je díky zakrslému kořenu skvěle adpatovaná na limitovaný prostor truhlíků či květináčů!

    Nedostatek světla snáší nejlépe listová zelenina. Velice vhodná pro pěstování v truhlících je roketa setá, která neuvěřitelně rychle roste a dá se pěstovat i v zimním období. Podobně portulák a saláty, z nichž lze doporučit starou odrůdu Stupický kamenáč, která má velmi malé hlávky. Pokud plánujete bytovou zahrádku na déle než rok, tak můžete zkusit i jedlé trvalky - například cibuli sečku nebo česnek ořešec.


    Jak pěstovat papriku jako trvalku?

    Papriky se sice obvykle pěstují jako jednoletky, ale ve skutečnosti se jedná o trvalky. Problém je, že u nás nepřežijí zimu. Pokud je však na zimu vykopete, přesadíte do květináče a schováte domů, nezmrznou. Je třeba to stihnout před prvními podzimními mrazíky.  Potom můžete sklízet čerstvé papriky ještě o Vánocích či v lednu. Na jaře v květnu je znovu vysaďte ven na zahradu. Před tím každou rostlinu zastřihněte a odstraňte veškeré uschlé části stonku.

    V Permasemínkách máme dobrou zkušenost zejména s přezimováním chilli papriček. Úspěšně jsme přezimovali například odrůdu Numex Twilight nebo Alberto´s Locoto.


    Co je vytrvalý pór a jak se liší od póru zahradního?

    Vytrvalý pórek (Allium ampeloprasum), známý také pod názvem „oerprei“ (= prastarý pór), je prapůvodní planý předek známého póru zahradního (Allium porrum). Dodnes roste divoce ve volné přírodě ve státech Středozemí, kde je sbírán jako jedlá rostlina. Komerčně se nepěstuje, ale bývá někdy vysazován v užitkových zahradách. Od póru zahradního se liší zejména tím, že tvoří dceřiné cibule, čímž postupně vzniká houstnoucí trs. Pór zahradní byl naopak selektován tak, aby cibule netvořil a měl maximálně rovný stonek. Zatímco pór zahradní je dvouletým druhem a pěstuje se vždy znovu ze semen, vytrvalý pórek řadíme mezi jedlé trvalky.


    Jak se pěstuje vytrvalý pórek?

    V únoru až květnu vysejte semena do výsevní misky naplněné výsevním substrátem do hloubky cca 0,5 cm. Je normální, že semenáčky, které ze semen vyrostou, jsou tenké jako nitky. Nechte je povyrůst do velikosti 10 – 20 cm. V dubnu až červnu vysaďte na dobře odplevelený záhon do sponu 15 x 60 cm, později vyjednoťte na 30 cm. Vytrvalý pórek lze na zahradě pěstovat jako trvalku. První rok se podobá klasickému póru, v dalších letech vytvoří většina rostlin dceřiné cibulky, z nichž se trsovitě rozrůstá. Semena koupíte zde.

    Postup, jak sklízet vytrvalý pórek, najdete zde.


    Jak sklízet vytrvalý pór?

    První a druhý rok vytrvalý pór sklízíme na základě principu negativní selekce. K jídlu vyrýváme jen ty rostliny, které nevytvořily dceřiné cibulky nebo jich vytvořily nejméně v porovnání s ostatními. Od vytrvalého póru chceme vytrvalost a podle toho i selektujeme s cílem ponechat na zahradě rostliny, které se v největší míře rozrůstají pomocí dceřiných cibulek. Poznáme je tak, že kolem nich vyraší mladé miniaturní pórky. Mohou se objevit již první rok na podzim, nebo až druhým rokem. Mladé rostliny, které vyrašily z dceřiných cibulí, můžeme rozsadit a použít je jako základ pro sklizeň následující rok. Takto vybrané rostliny budou rovněž tvořit dceřiné cibule, takže celý cyklus lze opakovat stále znovu. Původní matečnou rostlinu můžeme sníst.

    Jak se liší vytrvalý pórek od póru zahradního? Odpověď najdete zde.


Další odrůdy

Kompletní nabídka semen

NÁŠ INSTAGRAM

Pátráme po starých odrůdách, testujeme nové a šlechtíme své vlastní. Na moravské farmě a bez chemie. Mrkněte, co je u nás nového!