Jahodník obecný

48,00 Kč

Nový produkt

cca 100 semen

| JAHODNÍK OBECNÝ | FRAGARIA VESCA |

Jahodník obecný (též lesní či divoký) tvoří drobné aromatické plody, které obsahují až 10% cukru a nádherně voní. Z listů je lahodný čaj. Půdokryvný druh vhodný na plné slunce i do polostínu. Dá se pěstovat v truhlících či zavěšených nádobách. Nabízíme pestré neuniformní osivo k selekci vlastní odrůdy - viz níže.

VYŠLECHTĚTE SI ADAPTOVANÉ JAHODNÍKY: Nabízené osivo má širší genetický základ než běžné uniformní odrůdy. Jedná se o pestrou populaci divokých lesních jahod původně z přírodních sběrů v okolí Sobotína a Těšíkovské kyselky. Osivo je určeno k selekci a vyšlechtění vlastní originální odrůdy či populace adaptované na podmínky lokálního ekosystému. V Permasemínkách věříme, že každá zahrádka může mít své vlastní jedinečné odrůdy či populace rostlin a přispívat tím k uchování genetické diverzity daného druhu a posílení rozmanitosti zemědělství. Jsme přesvědčeni, že zdrojem odolnosti kulturních plodin může být právě diverzita namísto chemických postřiků. Tímto pestrým osivem chceme pomoci tuto vizi realizovat všem zahradníkům, kteří s ní souzní.

Rostliny jahodníků vypěstované ze semínek jsou geneticky pestřejší než běžné uniformní odrůdy množené vegetativně, tedy klonováním. Výběrem nejsilnějších a nejzdravějších rostlin vypěstovaných ze semen vytvarujete novou lokální populaci jahodníků, lépe adaptovanou klimatickým, půdním a kulturním podmínkám na Vaší zahradě. Pokud mezi semenáči objevíte rostlinu výjimečnou jedním či více znaky oproti zbytku populace, můžete ji použít jako základ zcela nové odrůdy. Tu potom uchováte a rozmnožíte vegetativním množením: Stačí, když necháte zakořenit mladé rostlinky na konci přízemních šlahounů, které vyrostou z vybrané matečné rostliny a přesadíte je do květináče či na samostatný záhon. 

KLÍČENÍ: Výsev březen - červen. Semínka dobře klíčí při pokojové teplotě. Optimální teplota pro klíčení je 23 - 25°C. Vysévejte na povrch substrátu. Nezakrývejte zeminou, semínka potřebují k vyklíčení světlo. Substrát nesmí vyschnout. Doporučujeme výsevní misku vložit do mikrotenového sáčku, který udrží substrát vlhký. Jakmile většina semínek vyraší, vyjměte nádobku ze sáčku a nechejte semenáče povyrůst. Přesaďte do samostatných nádobek a předpěstujte sazenice. Začátkem léta vysaďte sazenice na zahradu. 

PĚSTOVÁNÍ: Jahodník obecný, neboli lesní, je trvalka. Nejlépe poroste a zaplodí na plném slunci, ale dá se pěstovat i v polostínu. Například pod stromy s vyšší korunou. Na rozdíl od měsíčních jahod tvoří šlahouny, jimiž se rozrůstá. Výborně proto funguje jako půdokryvný druh v polykulturách se solitérními trvalkami a ovocnými keři. Někdy bývá pěstován pod maliníky.

DOPORUČENÝ SPON: 30 X 30 cm

Jahodník lesní plodí jednou ročně v květnu až červnu velice sladké a voňavé plody. Léčivé listy na čaj lze však sklízet téměř po celý rok.

Napsat recenzi

Jahodník obecný

Jahodník obecný

cca 100 semen

| JAHODNÍK OBECNÝ | FRAGARIA VESCA |

Jahodník obecný (též lesní či divoký) tvoří drobné aromatické plody, které obsahují až 10% cukru a nádherně voní. Z listů je lahodný čaj. Půdokryvný druh vhodný na plné slunce i do polostínu. Dá se pěstovat v truhlících či zavěšených nádobách. Nabízíme pestré neuniformní osivo k selekci vlastní odrůdy - viz níže.

Další odrůdy

Kompletní nabídka semen

Poradna

    Co jsou jedlé trvalky?

    Jedná se o jedlé druhy vytrvalých bylin, které po výsadbě na jednom stanovišti vydrží nejméně tři roky. Tím se liší od letniček, které mají jednoletý životní cyklus a dvouletek, které se dožívají dvou let. Mnohé jedlé trvalky Vám vydrží na zahrádce deset, dvacet a možná i více let.

    Zásadní výhodou jedlý trvalek je, že je nemusíte každý rok znovu a znovu piplat ze semínek jako klasickou zeleninu. Je s nimi méně práce. Navíc trvale prokořeňují půdu i v zimě a brání erozi. Díky rozvinutějšímu kořenovému systému jsou odolnější vůči suchu. Mnohé z nich plodí velmi brzy na jaře v době, kdy tradiční zeleninu teprve začínáme vysévat.

    Pro všechny tyto důvody se jedlé trvalky často používají v permakulturních zahradách či v bylinném patře jedlého lesa.