Cibule zimní, sečka - Kroll

48,00 Kč

Nový produkt

cca 40 semen

| CIBULE ZIMNÍ, též SEČKA, OŠLEJCH | ALLIUM FISTULOSUM |

Podle studie z roku 2014 má odrůda Kroll oproti jiným odrůdám jeden z nejvyšších obsahů vitamínu C, nejvyšší obsah karotenoidů a chlorofylu. Kumuluje méně dusičnanů než jiné odrůdy. Protože má silnou tendenci odnožovat, lze ji doporučit k pěstování jako trvalku pro sklizeň zelených listů. Dorůstá výšky až 60 cm.

Cibuli sečku lze na zahradě pěstovat po celý rok jako trvalku. Protože pochází ze Sibiře, je plně mrazuvzdorná. Má ráda slunné stanoviště a nepřemokřenou půdu. V Norsku se sečka tradičně používala k osazování zelených střech. Již časně zjara raší ze země a skýtá zahradníkovi svou výživnou nať plnou vitamínů. Vyznačuje se zejména vysokým obsahem vitaminu C.

PĚSTOVÁNÍ: Cibuli sečku (též cibuli sibiřskou, cibuli zimní či ošlejch) pěstujeme podobně jako pažitku. Rostlinky ze semínek jsou zpočátku drobné a venku jsou ohroženy slimáky a jinými vlivy. Snadno také zarostou plevelem. Proto se raději vyhneme přímému výsevu a ponejprve si předpěstujeme sazeničky doma či ve skleníku. Vyséváme brzy na jaře, první rok necháme rozrůst a druhým rokem počínaje sklízíme šťavnaté duté listy. Seřezáváme podle potřeby několikrát do roka. Sečka se snadno množí dělením podzemních cibulek. Necháme-li ji vykvést, vytvoří černá semena, která můžeme použít k výsevu další rok. Semena dobře klíčí i bez stratifikace.

Napsat recenzi

Cibule zimní, sečka - Kroll

Cibule zimní, sečka - Kroll

cca 40 semen

| CIBULE ZIMNÍ, též SEČKA, OŠLEJCH | ALLIUM FISTULOSUM |

Podle studie z roku 2014 má odrůda Kroll oproti jiným odrůdám jeden z nejvyšších obsahů vitamínu C, nejvyšší obsah karotenoidů a chlorofylu. Kumuluje méně dusičnanů než jiné odrůdy. Protože má silnou tendenci odnožovat, lze ji doporučit k pěstování jako trvalku pro sklizeň zelených listů. Dorůstá výšky až 60 cm.

Další odrůdy

Kompletní nabídka semen

Poradna

    Jak se bránit dřepčíkům bez chemie?

    Zbavit se dřepčíků na napadených rostlinách ekologicky není snadné. Existují však nejméně tři velmi účinná preventivní opatření, jak na dřepčíky bez chemie. Nejlepšího účinku dosáhnete jejich vzájemnou kombinací.

    Bílá netkaná textilie

    Bílou netkanou textilii koupíte v každém zahradnictví. Jedná se o světlu a vodě prostupnou látku, kterou zakryjete záhon. Okraje textilie se přihrnují zeminou, nebo zatěžují prkny, aby ji vítr neodfoukl. Dřepčíci se přes textilii k rostlinám nedostanou. Textilie se rozprostírá ihned po výsevu. Mladé čerstvě vyklíčené rostlinky jsou dřepčíky nejzranitelnější. Textilie se odkrývá jen při plení, sklizni, nebo když jsou rostliny dostatečně rozrostlé. Rostliny si ji samy dokážou "nadzvednout", jak rostou. Funguje skvěle, v Permasemínkách ji často používáme.

    Správné načasování výsevu či výsadby

    Dřepčíci nemají rádi vlhké a chladnější počasí. Nejvíce škody nadělají obvykle v létě, když je vývoj rostlin zpomalen suchem. Pomáhá proto pěstovat brukvovité druhy buď brzy na jaře, nebo koncem léta. Tedy dělat výsevy buď do poloviny dubna pro letní sklizeň nebo od poloviny srpna pro podzimní a zimní sklizeň. V Permasemínkách máme vypozorováno, že roketa či lichořeřišnice skutečně vypadají na podzim mnohem lépe a nemají od dřepčíku tolik "děravé" listy. Otázka, jak na dřepčíky bez chemie, je tedy do značné míry

    Pravidelná a častá zálivka

    Dřepčíci nemají rádi vlhko. Pravidelná zálivka dokáže jejich tlak omezit. 


    Co jsou jedlé trvalky?

    Jedná se o jedlé druhy vytrvalých bylin, které po výsadbě na jednom stanovišti vydrží nejméně tři roky. Tím se liší od letniček, které mají jednoletý životní cyklus a dvouletek, které se dožívají dvou let. Mnohé jedlé trvalky Vám vydrží na zahrádce deset, dvacet a možná i více let.

    Zásadní výhodou jedlý trvalek je, že je nemusíte každý rok znovu a znovu piplat ze semínek jako klasickou zeleninu. Je s nimi méně práce. Navíc trvale prokořeňují půdu i v zimě a brání erozi. Díky rozvinutějšímu kořenovému systému jsou odolnější vůči suchu. Mnohé z nich plodí velmi brzy na jaře v době, kdy tradiční zeleninu teprve začínáme vysévat.

    Pro všechny tyto důvody se jedlé trvalky často používají v permakulturních zahradách či v bylinném patře jedlého lesa.