Garance spokojenosti Množitelná semínka Bez chemie

LISTONOH CHRÁNÍ ÚRODU PŘED SLIMÁKY

Činí tak díky svým vysokým "nohám", které mu narostou na konci jara v době, kdy slimáci začínají být na zahradě velmi aktivní:) Ti listové saláty často poškozují požerem a znečišťují slizem a výkaly. K listům, které rostou na stonku 50 - 120 cm nad zemí se ale nedostanou tak snadno. Ty proto zůstanou obvykle zdravé a čisté.

KONZUMACE STONKŮ A STONKOVÝCH LISTŮ

Začátkem jara funguje Listonoh skvěle jako klasický listový salát, kdy z rostliny postupně trháme jednotlivé listy. Jakmile začne nakvétat a vytvoří lodyhy (stonky), můžeme pokračovat sklizní i těchto částí rostliny včetně stonkových listů.

Starší stonky zejména ve své spodní polovině mohou být vláknité. Proto doporučujeme sklízet mladé stonky, případně jen jejich horní třetinu a to ještě před květem (do stádia poupat). Chce to vyzkoušet a vychytat optimální stádium zralosti.

Listy sklizené ze stonků i stonky samotné mohou mít lehce nahořklou chuť. Obojí doma každoročně konzumujeme a není to nic zásadního, co by nám vadilo. Mírná hořkost může být zajímavým zpestřením pokrmů a pokud salát konzumujeme jako přílohu k jinému pokrmu, téměř ani není cítit.

Nicméně k potlačení či snížení hořkosti stonků a stonkových listů doporučujeme následující:

- Nejpozději v dubnu vysadit předpěstované sazeničky na zahradu. Květnová či červnová výsadba neposkytne rostlinám dostatek času na vývoj listů, rychle vybíhá do květu a může způsobit silnější hořknutí.

- Pěstovat salát více nahusto ve sponu 20 x 20 cm. Případně pěstovat ze samovýsevu, kdy bývá hustota rostlin ještě vyšší. Samovýsev znamená, že necháte salát vykvést, vytvořit semena a vysemenit se. V okolí matečných rostlin potom přirozeně vyroste další generace salátů.

- Pěstovat v polostínu. Pro salát to není problém a bude mít lepší chuť. Jakožto listová zelenina snáší částečný zástin lépe než plodová i kořenová zelenina.

- Stonky konzumovat ihned, jakmile se začnou tvořit. Čím déle budete otálet, tím více mohou zhořknout.

- Stonky je optimální sklízet před vykvetením maximálně do stádia poupat. Později mohou být více hořké a tvoří špatně rozkousatelná vlákna.

- Listy nám chutnají i z rostliny, které již kvetou. Jsou jen lehce nahořklé. Ovšem nejlahodnější jsou mladší listy. Zejména vrcholové listy na dosud nevykvetlých stoncích.

- Konzumovat jen horní třetiny stonků, které bývají nejsladší.

- Starší a tlustší stonky oloupat od vnější slupky. Vnitřní dužnina je potom velmi lahodná, šťavnatá a nehořká.

Pokud tato opatření dodržíte, hořkost bude opravdu jen mírná nebo žádná a pochutnáte si na skvělé zelenině.

LISTONOHA LZE UCHOVAT DÉLE NEŽ LISTOVÉ SALÁTY

Velikou výhodou stonků je, že po sklizni vám vydrží několik dnů svěží. Nevadnou. Můžete si je uchova v lednici, nebo vzít v létě jako zeleninovou svačinku někam na cestu. A pokud sklidíte stonky včetně vrcholových listů, zůstanou svěží i listy.

KDE BYL LISTONOH OBJEVEN

V roce 2017 jsme byli s dětmi na rodinné dovolené v rumunském Banátu. Bydleli jsme v zapadlé vesničce Rovensko, která je obydlena česky mluvícími obyvateli, kteří vesnici založili někdy v 19. století. Rovensko je poměrně izolovaná vesnice, autem se dostat k nejlbližší rumunské vesnici trvá cca hodinu. Zřejmě i proto místní obyvatelé žijí do značné míry soběstačným způsobem života. Hodně potravy si pěstují na svých políčkách, zahradách a pastvinách. Řada místních se věnuje i semenaření některých druhů zelenin či polních plodin.

V Rovensku jsme navštívili místní rodáky manžele Pinkavovi na jejich statku a od paní Pinkavové jsme dostali semínka salátu Listonoh. Název jsme mu dali až po několika letech na základě naší zkušenosti s ním, protože žádný neměl.

Vzhledem ke značné izolovanosti Rovenska od okolí je pravděpodobné, že salát Listonoh má svůj původ v nějaké místní staré odrůdě. Nelze ani vyloučit, že byl dovezen do Rovenska z Česka v 19. století, kdy docházelo k osidlování neobydlených oblastí Rumunska.

LISTONOH A DIVERZITA

Listonoh není oficiálně odrůdou. Jedná se o tzv. ekologický heterogenní materiál neboli pestré osivo. Pestrost se projevuje víceméně jen v jednom znaku, totiž v barvě semen, která je obvykle černá ale v cca 15% případů i bílá. Antokyanové zbarvení listů (načervenalé zbarvení) se vyskytuje na všech rostlinách, ale v různé intezitě. V ostatní znacích je Listonoh uniformní.

Známka 
Veronika K. 24.09.2024

Spokojenost

Vynikající chuťově zajímavý salát, ze 7 rostlin jsem zásobovala 3 domácnosti a stejně jsem nestíhali jíst. Čerstvé listy jsou křehké, starší jsou pak pevnější a chuťově výraznější s přiměřenou hořkostí, která v salátech a pokrmech neruší. Otrhávala jsem odspodu a stále dorůstaly nové listy, na slunci se držel poměrně dlouho u země spíš jako velká růžice, ale o to delší sklizeň byla.

Napište svůj názor !

    Jsou permasemínka bioosivem?

    Ano, oficiálně jsou Permasemínka v režimu ekologického zemědělství s produkcí certifikovaného bioosiva od roku 2021. V Permasemínkách hospodaříme a vždy jsme hospodařili zcela bez chemie. Semínka nemoříme. Dodržujeme zásady ekologického zemědělství, jak jsou stanoveny v Zákoně o ekologickém zemědělství.

    Naší kontrolní organizací je Biokont: CZ-BIO-003. Registrace je na Marka Kvapila, který je registrovaný jako ekologický zemědělec a zodpovídá za činnost Permasemínek.

    Přesto v tuto chvíli nejsou všechna naše semena oficiálně bio. Z jednoho důvodu. Poptávka po permasemínkách neustále roste. Abychom ji uspokojili, musíme přikupovat nové pozemky. Přechod do ekologického zemědělství na novém pozemku trvá dva roky.

    Semena vypěstovaná na novém pozemku jsou z tzv. přechodného období. I když při jejich výrobě neaplikujeme žádné chemické ošetření, certifikaci bio nemají.

    Je to však dočasný stav.


    Jaký je rozdíl mezi hybridními a nehybridními semen y?

    Hybrid =  kříženec. Hybridní F1 semena vznikají zkřížením dvou či více rodičovských linií. Dokáže je produkovat pouze šlechtitelská firma, která má vybrané linie pod kontrolou. Hybridní semena nejsou v první tzv. F1 generaci geneticky stabilní. Při semenaření u nich proto dochází ke štěpení znaků a obvykle i poklesu kvality. Proto nejsou vhodná ke svépomocnému množení. Pěstitelé je obvykle každý rok znovu kupují.

    Naopak nehybridní semena jsou geneticky stabilní. Při dodržení základních pravidel semenaření jsou množitelná bez výraznějších změn a kdokoli si je může svépomoci množit.


    Jsou v sortimentu Permasemínek i hybridní semena (odrůdy)?

    Ne. Chceme našim zákazníkům poskytovat pouze odrůdy nehybridní, které jsou geneticky ustálené a dají se semenařit.


    Jak poznat hybridní semena?

    Hybridní semena poznáte tak, že na pytlíku se semeny je napsáno buď „hybrid“ nebo „F1“. Pokud tam nic z toho uvedeno není, jedná se o nehybridní osivo a lze ho semenařit. Permasemínka jsou vždy nehybridní.


    Proč osivářské firmy nabízejí stále více hybridní odrůdy?

    Protože na hybridních semenech lze více vydělat. Hybridní semena vznikají křížením několika linií, které má pod kontrolou jen šlechtitel či osivářská firma. Nikdo jiný potom nemůže hybridní semena množit, aniž by došlo ke ztrátě důležitých znaků odrůdy. To pěstitele odrazuje od semenaření a naopak je to motivuje k opakovaným nákupům hybridních semen. To vše je pro osivářské firmy ekonomicky výhodné.


    Jak na slimáky bez chemie?

    Nejefektivnější ekologická ochrana před slimáky na zahradě je ruční sběr kombinovaný s kladením pastí, případně nasazení kachen. Zeleninu je lepší nemulčovat, zejména doporučujeme vyhnout se organickému mulči, který slimákům poskytuje úkryt. Nic jiného se nám v Permasemínkách neosvědčilo. Aromatické bylinky, jehličí, popel, drcené skořápky apod. jsou jen ztrátou času a proti slimákům nefungují.

    Není třeba slimáky sbírat po celý rok. Důležitá je ochrana rostlin zejména v jarním období, kdy jsou drobné a zranitelné. Jakmile zesílí, slimáci již pro ně nejsou hrozbou. Slimáci se sbírají v době, kdy na zahradu nesvítí přímé slunce. To jest večer po západu či ráno před východem slunce, za deštivého a zamračeného počasí, případně za tmy s čelovkou. Při jasném dni jsou slimáci zalezlí v úkrytech, těžko se hledají a posbíráte jich málo.

    Velmi se nám osvědčilo kombinovat sběr s kladením pastí z prken či velkých listů rostlin, jako je bohyška, rebarbora či křen. Prkna či listy se rozloží kolem záhonů a slimáci se pod ně začnou stahovat. Pak už jen čas od času prkna otočíte a slimáky máte pěkně pohromadě na jednom místě.


    Proč mi semena neklíčí?

    Nejčastější příčiny špatného klíčení semen jsou nekvalitní osivo, nízká či vysoká teplota, nedostatek vláhy, příliš hluboký výsev, příliš krátká doba od výsevu.

    1) Nekvalitní osivo s nízkou klíčivostí. Solidní osivářské firmy Vám takové osivo neprodají. První zásadou by proto mělo být kupovat semena z prověřených zdrojů. U nás v Permasemínkách si kvalitu semen pečlivě hlídáme a pravidelně testujeme jejich klíčivost. Nejste-li však přesto s klíčením spokojeni, neváhejte nám napsat na info@permaseminka.cz. Než tak učiníte, projděte si prosím body níže.

    2) Nízká či vysoká teplota. Teplota má na klíčení semen zásadní vliv. Nízká teplota patří častým příčinám nevyklíčení semen. Týká se to zejména rajčat, paprik, lilku, okurek, melounů, ačokči. Optimální teplota pro vyklíčení semen těchto druhů se pohybuje v rozmezí 25 - 30°C. Některá semena vyžadují k vyklíčení naopak teplotu nižší v rozmezí 15 - 20°C. To je případ salátu, špenátu, cibule a hrachu. Při vyšších teplotách může být klíčení semen těchto druhů problematické.

    3) Nedostatek vláhy. Semena potřebují k vyklíčení vláhu. V suchém stavu klíčit nezačnou. Problém může nastat, když částečně naklíčená semena po výsevu vyschnou. V suchu jim okamžitě zasychá klíček a nastává uhynutí. Proto je důležité výsevní misky či oseté záhony pravidelně zavlažovat a nenechat nikdy vyschnout. Zároveň ale pozor na přemokření a vyplavení semen.

    4) Příliš hluboký výsev. Drobná semena zasetá příliš hluboko nemají dost energie k tomu, aby prorazila silnou vrstvou zeminy či substrátu. Platí jednoduché pravidlo, že semena vysévám přibližně do hloubky rovné čtyřnásobku jejich velikosti. Drobná semínka opatrně přihrneme jen několika mm substrátu. Větší semena můžou přijít do hloubky pět až deset centimetrů (fazole, bob).

    5) Příliš krátká doba od výsevu. I v optimálních podmínkách může klíčení některých semen trvat sedm až deset dnů. Nejsou-li podmínky optimální (například z důvodu nízké teploty), může se klíčení protáhnout na tři týdny až měsíc. To platí pro většinu zeleninových semen. U semen některých trvalek, stromů a keřů však klíčení běžně trvá tři a více měsíců, přičemž je zde nutná stratifikace - dlouhodobé vystavení semen chladu a vlhku.


    Jak dlouho semena vydrží klíčivá?

    Zakoupená semena vydrží minimálně jeden rok nebo déle. Jak dlouho přesně, to se odvíjí od druhu a staří semen a také od podmínek skladování. Každopádně se není třeba obávat, že když koupíte semena například na podzim, nevydrží Vám do jara. Doba spotřeby je vždy uvedena na obalech, v nichž jsou semena balena. Pokud semena uchováte na suchém a chladném místě (pod 20°C), vydrží až pět let. V mrazáku při teplotě -18°C mohou vydržet až 20 let. 


    Jak správně skladovat semena?

    Základní podmínky správného skladování semen jsou: Sucho, chladno a temno.

    1) Sucho. Semena musejí být dobře vysušená a zabezpečená proti zvlhnutí. Máte-li doma relativní vlhkost nad 60%, uložte semena do plastových sáčků se zipem nebo sklenic s klipovým uzávěrem a gumovým těsněním.

    2) Chladno. Čím nižší teplota, tím déle semena vydrží. Uložte je proto doma na co nejchladnější místo. Pokud chcete semena uchovat po dobu deseti a více let, uložte je do mražáku při teplotě -18°C. Tak Vám vydrží až dvacet let. Ujistěte se ale před tím, že jsou opravdu dobře vysušená. Jinak by je mráz mohl poškodit.

    3) Temno. Na semena by nemělo svítit přímé slunce a ideální je uchovávat je v úplné tmě. Třeba jako sušené bylinky. Sucho a chladno jsou ovšem důležitější faktory.


    Může mráz poškodit semena?

    Dobře vysušená semena mráz nepoškodí. Nemusíte se tedy bát zasílání semen poštou v zimě, když je venkovní teplota pod nulou. Semena, která nabízíme, jsou z naší vlastní produkce, takže můžeme garantovat, že jsou dostatečně suchá na to, aby je mráz nepoškodil.


    Co pěstovat na balkoně či doma za oknem?

    Bytové zahradničení se musí vypořádat se dvěma limitujícími faktory, jimiž jsou nedostatek místa a nedostatek světla. Platí to jak pro pěstování na balkóně, tak pro pěstování doma za oknem. Jedině správným výběrem plodin a odrůd se lze těmto limitům přizpůsobit.

    Nedostatek místa dobře snášejí chilli papričky zakrslejšího vzrůstu. Například odrůdy Numex Twilight nebo Gelbe Kirschen. Nebudou sice plodit tak hojně jako na prosluněné zahrádce, ale pálivého kapsaicinu sklidíte pořád dost. Z rajčat jsou dobře adaptovaná na nedostatek místa balkonová rajčata, která lze pěstovat v květináčích. Jsou to odrůdy Red Robin, Micro Tom a Bogus Fruchta. Existuje dokonce balkonová mrkev, odrůda Parmex, která je díky zakrslému kořenu skvěle adpatovaná na limitovaný prostor truhlíků či květináčů!

    Nedostatek světla snáší nejlépe listová zelenina. Velice vhodná pro pěstování v truhlících je roketa setá, která neuvěřitelně rychle roste a dá se pěstovat i v zimním období. Podobně portulák a saláty, z nichž lze doporučit starou odrůdu Stupický kamenáč, která má velmi malé hlávky. Pokud plánujete bytovou zahrádku na déle než rok, tak můžete zkusit i jedlé trvalky - například cibuli sečku nebo česnek ořešec.


    Co pěstovat ve vyšších polohách 600 - 900 m n. m.?
    K pěstování do vyšších poloh lze doporučit druhy s kratší vegetační dobou. Zejména listovou zeleninu, která zaplodí výrazně dříve než zelenina kořenová či plodová. Ze sortimentu Permasemínek je to zejména roketasaláty, sléz, polníček, lebeda.
    Z kořenové zeleniny je vhodná velmi raná odrůda mrkve Stupická k rychlení.
    Z luštěnin určitě hrách, který lze vysévat brzy na jaře.
    Zkusit lze také cukety, například ranou odrůdu Zuboda, případně patizóny - odrůda Golden Marbre.
    Z bylinek určitě měsíček. I ten se vysévá brzy na jaře a klíčí při nízkých teplotách. Z jedlých trvalek doporučujeme pažitku, cibuli zimní - sečku, zvonek karpatský, jahodník obecnýbarborku a případně k vyzkoušení také česnek ořešec, poschoďovou cibuli, vytrvalý pórekkavkazský špenát a reveň. Pro jedlé trvalky je vhodné vybrat chráněné stanoviště u zdi domu, případně v blízkosti koruny stromu či vzrostlého keře, a na zimu je zakrývat vrstvou mulče. Je to prevence vymrznutí při velmi tuhých zimách.

    Co pěstovat ve skleníku?

    Nejvhodnější plodiny do skleníku jsou rajče, salát, mrkev, kopr, ředkvička, fazol tyčkový a okurka. Tyto druhy lze snadno pěstovat a rychlit i v nevytápěném skleníku. Rychlení znamená, že zkracujeme dobu od výsevu do sklizně.

    Ze sortimentu permasemínek doporučujeme do skleníku zejména tyčková rajčata. Výhodou skleníku při pěstování rajčat je teplejší mikroklima a ochrana před jarními a podzimními mrazíky. Díky tomu lze rajčata dříve vysadit, dříve je začít sklízet a na podzim je sklízet déle. Zásadní výhodou skleníku je také ochrana rajčat před deštěm, takže jim mnohem méně praskají plody a mnohem méně podléhají plísni bramborové. Tato choroba při dlouhodobě deštivém a chladném počasí mnohdy zničí veškerá rajčata na zahradě. Z tyčkových rajčat doporučujeme do skleníku odrůdy Dívčí prs, Green Tiger, Black Cherry, Summer Cider, Red Cherry, Goldiana, Zuckertraube, Primabella, Rosa, Berner Rose, Gardener´s Delight, Auriga, Ruthje, Quadro.

    Osvědčenou plodinou pro skleník je salát, který se zde pěstuje buď na jaře či na podzim, čímž pěkně doplňuje rajčata. V létě se zde salát nepěstuje, protože vybíhá do květu. Pro dubnovou sklizeň se dělá výsev salátu již v prosinci s výsadbou v únoru až březnu. Pro sklizeň v listopadu až prosinci vyséváme salát koncem srpna a do skleníku vysazujeme koncem září. Odrůdy salátu vhodné k rychlení ve skleníku jsou Zlatý rekord, Rolando a Stupický kamenáč.

    Ve skleníku lze rychlit také mrkev. Ta se vysévá koncem února až začátkem března do půdy, kterou je vhodné připravit si již předešlý rok na podzim. Sklízí se potom v květnu až červnu. K rychlení ve skleníku je velmi vhodná stará československá odrůda karotky Stupická k rychlení.

    Ve skleníku můžeme na jaře velmi rychle vypěstovat úrodu kopru. Kopr ve skleníku vyséváme od konce února do dubna a sklízíme za cca 5 týdnů. Kopr parádně funguje ve smíšené kultuře s mrkvičkou nebo salátem, kdy ho vyséváme do meziřádku.

    Málo se ví, že ve skleníku lze na podzim pěstovat tyčkové fazole, které jsou zde chráněné před mrazem a můžeme je sklízet až do Vánoc. Využijeme tak skleník po sklizni rajčat. Výsev fazolí se dělá v červenci až srpnu. Do skleníku doporučujeme odrůdy Helda a Blauhilde.

    Ve skleníku se vyplatí pěstovat také ředkvičky. Urychlíme tím jejich sklizeň o několik týdnů. Při únorových výsevech můžeme sklízet za 35 - 40 dní. Při březnových výsevech za 25 - 30 dní. Při výsevu v září sklízíme za 40 - 45 dnů.

    Ve skleníku lze pěstovat také okurky. Nicméně nehybridní okurky ze sortimentu Permasemínek mohou mít ve skleníku problém s opylením. Abychom tomu předešli, je třeba umožnit opylovačům vstup do skleníku skrze otevřená okna a dveře. Čím lepší přístup budou opylovači mít, tím lépe budou okurky plodit.  Opylovače lze ke skleníku přilákat pomocí kvetoucích bylin jako je sléz maurský, saturejka, třapatka, měsíček apod.


Ze stejné kategorie (7):

Podobné produkty pro více pestrosti v zahradě i na talíři: