Garance spokojenosti Množitelná semínka Bez chemie

Odrůda Sweet Meat Oregon Homestead vznikla selekcí z odrůdy Sweet Meat. Carol Deppe to ve své knize Nezdolný zahradník popisuje takto:

"´Sweet Meat´ je starou oregonskou odrůdou s velikými semeny a se schopností klíčit ve studeném blátě a bujně růst ve studeném počasí. Rostliny mají velké plazivé výhony, které se rozbíhají až šest metrů všemi směry. Komerční ´Sweet Meat´ se však zkazila a nemá už ani silnou dužninu, ani velká semena a schopnost vyniknout v typickém oregonském jarním počasí. Celé roky jsem hledala linii, která ještě nebyla moc špatná, a potom jsem ji zpětně selektovala na původní ctnosti odrůdy. Výsledkem je po několika letech a více než tuně dýní ´Sweet Meat Oregon Homestead´."

Odrůda Sweet Meat Oregon Homestead je vhodná pro pěstování bez chemie. Plody této odrůdy mají šedozelenou slupku, uvnitř jsou však oranžové. Dosahují hmotnosti 4 až 12 kg a lze je skladovat déle než hokkaida a mají oproti hokaidům výrazně silnější dužninu a menší jádrovou část. Uložené v suchu a teple vydrží až deset měsíců. Některé kusy potom až jeden rok.

Odrůdu Sweet Meat Oregon Homestead se nám podařilo v roce 2015 oficiálně zaregistrovat u Národního odrůdového úřadu a jsme nyní zřejmě její jediní oficiální udržovatele v EU. Semínka této odrůdy prodáváme s laskavým svolením šlechtitelky Carol Deppe, která stála u jejího zrodu.

Platí pro tuto odrůdu: Jedná se o tzv. “otevřené osivo“. Jeho nákupem souhlasíte s tímto závazkem: “Otevřené osivo můžete využívat jakýmkoli způsobem. Na oplátku se zavazujete neomezovat další využití tohoto osiva či jeho odvozenin patenty, licencemi, ani žádnými jinými způsoby a zahrnout tento závazek do jakéhokoli převodu tohoto osiva či jeho odvozenin.”

Známka 
Václav B 21.11.2023

Lahodná dýně

Máme ji rádi, lepší než zelená hokaida. Dlouho vydrží - snad i přes rok, ale to ji do té doby sníme. Máme však malou výnosnost. Hnojíme pořádně. Pěstoval jsem 4 ks rostlin, další rok 7 ks aby se dobře opylili. Ze 4 rostlin bylo prvním rokem 4 ks dýní, druhým rokem taky 4 ks. Pak jsem na FB od pána pochytil, že se to musí pořádně zalívat, a tak jsme zalívali 7 ks o sto šest a byly celkem 3 plody, tak já nevím :D

Známka 
Iva Kůrková 16.03.2023

Sweet Meat Oregon Homestead

Dala jsem ji do teplíčka a začala klíčit za neuvěřitených 30 hodin!

Známka 
Klára 26.09.2022

konecne domaci dyne

Po 8 letech pokusů o vypěstování vlastní dýně (ani okrasné u mě nerostly) mám z jedné rostliny 4 obrovské dýně. Přitom rostlinka byla několikrát obžraná slímáky, ale přežila. Ještě rostou a překvapivě některé plody nasadila hodně pozdě ale už i tak mají ohromné rozměry. Těším se na chuť.

  • Pro 4 z 4 je toto hodnocení užitečné.
Známka 
Táňa L 30.08.2022

Dyne

Skvelá chuť. Ako záhradkár začiatočník som zabudla že nebude zvonka oranžová a stále som premýšľala kedy dozrie. Nakoniec mi nedalo, prečítala som si opäť návod na pestovanie a záhada bola vyriešená. Tiež sme nehnojili takže úroda bola slabšia. Nám ako rodine však stačilo aj to. Klicivost vynikajúca, môžem odporučiť.

  • Pro 3 z 3 je toto hodnocení užitečné.
Známka 
Vendy 06.04.2022

Neskutečná dýně

Ta dýně je neskutečná. Na jednu jsme zapomněli a už druhým rokem bydlí ve špajzu naprosto netknutá.

  • Pro 5 z 5 je toto hodnocení užitečné.
Známka 
Helena O 21.03.2022

Zkušenost

Loňský výpěstek jsme ochutnali až začátkem března. Vydržela uskladněná v naprosto výborném stavu. Chuťově je naprosto excelentní, sladká, ale ne příliš. Měli jsme ji pečenou jako přílohu i jako součást risota. Všechno jídlo povyšuje na zcela výjimečné.

  • Pro 5 z 5 je toto hodnocení užitečné.
Známka 
Jiří P 10.11.2021

best

Z šesti obřích dýní jsme 3 rozdali s tím, že jich tolik stejně nestihneme sníst a pak jsme teprve jednu ochutnali. Ó jak hořce jsme zalitovali těch rozdaných. Ty zbylé jsme sbaštili skoro na jeden zátah.

  • Pro 3 z 3 je toto hodnocení užitečné.
Známka 
Lucia Šmigovská 31.08.2021

Najlepšia tekvica

Ešte v živote som nejedla chutnejšiu tekvicu. Prvýkrát sme ju pestovali tento rok, odporúčame všetkými desiatimi, famózna chuť

  • Pro 5 z 5 je toto hodnocení užitečné.
Známka 
G.A 28.03.2021

nejlepší odrůda

Jednoznačně nejchutnější dýně a vydrží opravdu dlouho, dokonce i při skladování v pokojové teplotě. Jinou už pěstovat nebudeme :-)

  • Pro 6 z 6 je toto hodnocení užitečné.
Známka 
Mariana 28.12.2020

Výborná dýně

Semínka jsme vysela na kopu poloshnilé posečené trávy (do jamek naplněných zeminou). Slimáci mi nechali jen jednu rostlinu. Přesto z ní bylo 6 velikých výborných dýní s plnou chutí. Výborně se skladují. Příští rok vyseji zase.

  • Pro 3 z 3 je toto hodnocení užitečné.
Známka 
M.Kopečková 10.11.2020

Výborná

Kúpila som v roku 2020 ako novinku do našej záhrady - jihočeský kraj 520 m n.v. Vysadila som neskoro a tento rok nebol na dýne a cukety dobrý, ale i nás pár kúskov dozrelo - a je úžasná.Má sladkú chuť, myslím, že je lepšia ako Hokaido.Určite kúpim i mamke a budúci rok bude mať v záhrade vyhradené miesto

  • Pro 3 z 3 je toto hodnocení užitečné.
Známka 
Zilvar 25.10.2020

Nej

Tato dýně předčila mé očekávání. Je chťově nejlepší, jakou jsem kdy měla. Hodí se na polévku, pečená do rizota i na pomazanku. Asi už jinou pěstovat nebudu. Rostla pěkně i v 630mnm. Z jednoho zahonu, ktery se poněkud rozplazil i jinam, ze 4 semínek z přímého výsevu bylo 6 cca 9kg kusů dýní.

  • Pro 10 z 10 je toto hodnocení užitečné.
Známka 
Markéta IV. 09.03.2020

Pro nás královna dýní

V naší první pěstitelské sezóně 2018 v centru Hané jsme pěstovali bez přihnojování (neměli jsme ještě ani kompost), za to s množstvím slimáků. Přežila 1 rostlina a ta nám dala 2 plody. V sezóně 2019 jsme pěstovali s pomocí slaměného hnoje sousedových kačen, úroda byla bohatá - ještě nyní v březnu máme několik kusů (chuťově už nejsou po dlouhém skladování tak plné, ale stále hravě překonají jiné odrůdy). Semeník zabírá jen malou část vnitřku, chuť je velmi plná, sladší než jiné odrůdy, které jsme jedli.

  • Pro 6 z 6 je toto hodnocení užitečné.
Známka 
Irena 17.02.2020

úžasná dýně

Do dýně jsem se zamilovala na první kousnutí. Chutná po pečených kaštanech, nejlépe s dostatkem másla nebo jako základ pyré do dortů, které pro její dokonalou sladkost není nutné nijak doslazovat :)

  • Pro 3 z 3 je toto hodnocení užitečné.
Známka 
Štěpán B 26.01.2020

Štěpán B.

Chuťově výborná dýně, dobře se skladuje i zpracovává, dužnina je opravdu silná. Nejlepší nám připadala na polévku a sladké pečení, je ale dost univerzální a hodí se na širokou škálu pokrmů.

  • Pro 3 z 3 je toto hodnocení užitečné.
Známka 
Radek K 07.12.2019

zkušenost z Vysočiny

V 500 m n.m. stíhá dozrát při přímém výsevu. Plody vydrží bez problémů minimálně půl roku, spíš déle. Šampiónka vydržela do listopadu dalšího roku :)

  • Pro 6 z 6 je toto hodnocení užitečné.
Známka 
Petr 20.05.2019

Sweet Meat Oregon Homestead

Je ot opravdu chutná dýně i za syrova.

  • Pro 5 z 5 je toto hodnocení užitečné.

Napište svůj názor !

    Jsou permasemínka bioosivem?

    Ano, oficiálně jsou Permasemínka v režimu ekologického zemědělství s produkcí certifikovaného bioosiva od roku 2021. V Permasemínkách hospodaříme a vždy jsme hospodařili zcela bez chemie. Semínka nemoříme. Dodržujeme zásady ekologického zemědělství, jak jsou stanoveny v Zákoně o ekologickém zemědělství.

    Naší kontrolní organizací je Biokont: CZ-BIO-003. Registrace je na Marka Kvapila, který je registrovaný jako ekologický zemědělec a zodpovídá za činnost Permasemínek.

    Přesto v tuto chvíli nejsou všechna naše semena oficiálně bio. Z jednoho důvodu. Poptávka po permasemínkách neustále roste. Abychom ji uspokojili, musíme přikupovat nové pozemky. Přechod do ekologického zemědělství na novém pozemku trvá dva roky.

    Semena vypěstovaná na novém pozemku jsou z tzv. přechodného období. I když při jejich výrobě neaplikujeme žádné chemické ošetření, certifikaci bio nemají.

    Je to však dočasný stav.


    Proč mi semena neklíčí?

    Nejčastější příčiny špatného klíčení semen jsou nekvalitní osivo, nízká či vysoká teplota, nedostatek vláhy, příliš hluboký výsev, příliš krátká doba od výsevu.

    1) Nekvalitní osivo s nízkou klíčivostí. Solidní osivářské firmy Vám takové osivo neprodají. První zásadou by proto mělo být kupovat semena z prověřených zdrojů. U nás v Permasemínkách si kvalitu semen pečlivě hlídáme a pravidelně testujeme jejich klíčivost. Nejste-li však přesto s klíčením spokojeni, neváhejte nám napsat na info@permaseminka.cz. Než tak učiníte, projděte si prosím body níže.

    2) Nízká či vysoká teplota. Teplota má na klíčení semen zásadní vliv. Nízká teplota patří častým příčinám nevyklíčení semen. Týká se to zejména rajčat, paprik, lilku, okurek, melounů, ačokči. Optimální teplota pro vyklíčení semen těchto druhů se pohybuje v rozmezí 25 - 30°C. Některá semena vyžadují k vyklíčení naopak teplotu nižší v rozmezí 15 - 20°C. To je případ salátu, špenátu, cibule a hrachu. Při vyšších teplotách může být klíčení semen těchto druhů problematické.

    3) Nedostatek vláhy. Semena potřebují k vyklíčení vláhu. V suchém stavu klíčit nezačnou. Problém může nastat, když částečně naklíčená semena po výsevu vyschnou. V suchu jim okamžitě zasychá klíček a nastává uhynutí. Proto je důležité výsevní misky či oseté záhony pravidelně zavlažovat a nenechat nikdy vyschnout. Zároveň ale pozor na přemokření a vyplavení semen.

    4) Příliš hluboký výsev. Drobná semena zasetá příliš hluboko nemají dost energie k tomu, aby prorazila silnou vrstvou zeminy či substrátu. Platí jednoduché pravidlo, že semena vysévám přibližně do hloubky rovné čtyřnásobku jejich velikosti. Drobná semínka opatrně přihrneme jen několika mm substrátu. Větší semena můžou přijít do hloubky pět až deset centimetrů (fazole, bob).

    5) Příliš krátká doba od výsevu. I v optimálních podmínkách může klíčení některých semen trvat sedm až deset dnů. Nejsou-li podmínky optimální (například z důvodu nízké teploty), může se klíčení protáhnout na tři týdny až měsíc. To platí pro většinu zeleninových semen. U semen některých trvalek, stromů a keřů však klíčení běžně trvá tři a více měsíců, přičemž je zde nutná stratifikace - dlouhodobé vystavení semen chladu a vlhku.


    Jak dlouho semena vydrží klíčivá?

    Zakoupená semena vydrží minimálně jeden rok nebo déle. Jak dlouho přesně, to se odvíjí od druhu a staří semen a také od podmínek skladování. Každopádně se není třeba obávat, že když koupíte semena například na podzim, nevydrží Vám do jara. Doba spotřeby je vždy uvedena na obalech, v nichž jsou semena balena. Pokud semena uchováte na suchém a chladném místě (pod 20°C), vydrží až pět let. V mrazáku při teplotě -18°C mohou vydržet až 20 let. 


    Jak správně skladovat semena?

    Základní podmínky správného skladování semen jsou: Sucho, chladno a temno.

    1) Sucho. Semena musejí být dobře vysušená a zabezpečená proti zvlhnutí. Máte-li doma relativní vlhkost nad 60%, uložte semena do plastových sáčků se zipem nebo sklenic s klipovým uzávěrem a gumovým těsněním.

    2) Chladno. Čím nižší teplota, tím déle semena vydrží. Uložte je proto doma na co nejchladnější místo. Pokud chcete semena uchovat po dobu deseti a více let, uložte je do mražáku při teplotě -18°C. Tak Vám vydrží až dvacet let. Ujistěte se ale před tím, že jsou opravdu dobře vysušená. Jinak by je mráz mohl poškodit.

    3) Temno. Na semena by nemělo svítit přímé slunce a ideální je uchovávat je v úplné tmě. Třeba jako sušené bylinky. Sucho a chladno jsou ovšem důležitější faktory.


    Může mráz poškodit semena?

    Dobře vysušená semena mráz nepoškodí. Nemusíte se tedy bát zasílání semen poštou v zimě, když je venkovní teplota pod nulou. Semena, která nabízíme, jsou z naší vlastní produkce, takže můžeme garantovat, že jsou dostatečně suchá na to, aby je mráz nepoškodil.


    Mohou se spolu dýně zkřížit?

    Ano, dýně jsou cizosprašné a křížení je u nich běžné. Dochází k němu ovšem jen mezi odrůdami uvnitř stejného druhu. V ČR se pěstují tři základní druhy dýní: Tykev obecná, tykev velkoplodá a tykev muškátová. Budete-li na zahrádce pěstovat tři různé odrůdy a každá bude spadat do jiného druhu, křížení je velmi nepravděpodobné. Můžete tedy semenařit na jednom místě například cuketu Costates Romanesco, hokaido Red Kuri a máslovou dýni Waltham Butternut, aniž by hrozilo, že se prokříží a ztratí svou pravost. Každá z nich přináleží jinému druhu.

    Budete-li však pěstovat dvě odrůdy stejného druhu, například hokaido Red Kuri a Sweet Meat Oregon Homestead, obě patřící k druhu tykve velkoplodé, pravděpodobně dojde k jejich prokřížení. Na plodech při sklizni to nepoznáte, ale ze semen, která z plodů vydlabete, Vám příští rok mohou vyrůst tzv. F1 kříženci. Při šlechtění se to někdy dělá záměrně, ale při semenaření se tomu snažíme zabránit, aby nebyla dotčena čistota udržovaných odrůd. Pozor, ke křížení může docházet i s odrůdami, které pěstuje někdo jiný v okruhu přibližně 300 m kolem Vaší zahrady.


    Jak na slimáky bez chemie?

    Nejefektivnější ekologická ochrana před slimáky na zahradě je ruční sběr kombinovaný s kladením pastí, případně nasazení kachen. Zeleninu je lepší nemulčovat, zejména doporučujeme vyhnout se organickému mulči, který slimákům poskytuje úkryt. Nic jiného se nám v Permasemínkách neosvědčilo. Aromatické bylinky, jehličí, popel, drcené skořápky apod. jsou jen ztrátou času a proti slimákům nefungují.

    Není třeba slimáky sbírat po celý rok. Důležitá je ochrana rostlin zejména v jarním období, kdy jsou drobné a zranitelné. Jakmile zesílí, slimáci již pro ně nejsou hrozbou. Slimáci se sbírají v době, kdy na zahradu nesvítí přímé slunce. To jest večer po západu či ráno před východem slunce, za deštivého a zamračeného počasí, případně za tmy s čelovkou. Při jasném dni jsou slimáci zalezlí v úkrytech, těžko se hledají a posbíráte jich málo.

    Velmi se nám osvědčilo kombinovat sběr s kladením pastí z prken či velkých listů rostlin, jako je bohyška, rebarbora či křen. Prkna či listy se rozloží kolem záhonů a slimáci se pod ně začnou stahovat. Pak už jen čas od času prkna otočíte a slimáky máte pěkně pohromadě na jednom místě.


    Co pěstovat na balkoně či doma za oknem?

    Bytové zahradničení se musí vypořádat se dvěma limitujícími faktory, jimiž jsou nedostatek místa a nedostatek světla. Platí to jak pro pěstování na balkóně, tak pro pěstování doma za oknem. Jedině správným výběrem plodin a odrůd se lze těmto limitům přizpůsobit.

    Nedostatek místa dobře snášejí chilli papričky zakrslejšího vzrůstu. Například odrůdy Numex Twilight nebo Gelbe Kirschen. Nebudou sice plodit tak hojně jako na prosluněné zahrádce, ale pálivého kapsaicinu sklidíte pořád dost. Z rajčat jsou dobře adaptovaná na nedostatek místa balkonová rajčata, která lze pěstovat v květináčích. Jsou to odrůdy Red Robin, Micro Tom a Bogus Fruchta. Existuje dokonce balkonová mrkev, odrůda Parmex, která je díky zakrslému kořenu skvěle adpatovaná na limitovaný prostor truhlíků či květináčů!

    Nedostatek světla snáší nejlépe listová zelenina. Velice vhodná pro pěstování v truhlících je roketa setá, která neuvěřitelně rychle roste a dá se pěstovat i v zimním období. Podobně portulák a saláty, z nichž lze doporučit starou odrůdu Stupický kamenáč, která má velmi malé hlávky. Pokud plánujete bytovou zahrádku na déle než rok, tak můžete zkusit i jedlé trvalky - například cibuli sečku nebo česnek ořešec.


    Jaký je rozdíl mezi hybridními a nehybridními semen y?

    Hybrid =  kříženec. Hybridní F1 semena vznikají zkřížením dvou či více rodičovských linií. Dokáže je produkovat pouze šlechtitelská firma, která má vybrané linie pod kontrolou. Hybridní semena nejsou v první tzv. F1 generaci geneticky stabilní. Při semenaření u nich proto dochází ke štěpení znaků a obvykle i poklesu kvality. Proto nejsou vhodná ke svépomocnému množení. Pěstitelé je obvykle každý rok znovu kupují.

    Naopak nehybridní semena jsou geneticky stabilní. Při dodržení základních pravidel semenaření jsou množitelná bez výraznějších změn a kdokoli si je může svépomoci množit.


    Jsou v sortimentu Permasemínek i hybridní semena (odrůdy)?

    Ne. Chceme našim zákazníkům poskytovat pouze odrůdy nehybridní, které jsou geneticky ustálené a dají se semenařit.


    Jak poznat hybridní semena?

    Hybridní semena poznáte tak, že na pytlíku se semeny je napsáno buď „hybrid“ nebo „F1“. Pokud tam nic z toho uvedeno není, jedná se o nehybridní osivo a lze ho semenařit. Permasemínka jsou vždy nehybridní.


    Proč osivářské firmy nabízejí stále více hybridní odrůdy?

    Protože na hybridních semenech lze více vydělat. Hybridní semena vznikají křížením několika linií, které má pod kontrolou jen šlechtitel či osivářská firma. Nikdo jiný potom nemůže hybridní semena množit, aniž by došlo ke ztrátě důležitých znaků odrůdy. To pěstitele odrazuje od semenaření a naopak je to motivuje k opakovaným nákupům hybridních semen. To vše je pro osivářské firmy ekonomicky výhodné.


Ze stejné kategorie (11):

Podobné produkty pro více pestrosti v zahradě i na talíři: