Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Personalizovat
Přijmout zvolené cookies

Všetana

2724-90138

58,00 Kč

Nový produkt

cca 200 semen | klíčivost: 97% (12/2021)

| CIBULE KUCHYŇSKÁ | ALLIUM CEPA |

Stará, osvědčená odrůda cibule z roku 1946. Vyšlechtěná z původní krajové odrůdy pěstované od nepaměti ve Všetatech. Pevná, bílá dužnina, nasládlá chuť a výborná skladovatelnost - zejména při pěstování ze semen. Poloraná odrůda.

Více…

Do seznamu přání

PĚSTOVÁNÍ

Dobře prosluněné stanoviště a včasný výsev v březnu až dubnu zajistí vysoký výnos pěkných velkých cibulí i při pěstování ze semen. Doporučený spon 30 x 10 cm (v řádku vysévejte hustěji a posléze vyjednoťte na 10 cm). Podrobněji viz záložka Návod na pěstování.

ZMÍNKY VE STARÉ LITERATUŘE

Ve starší literatuře z poloviny dvacátého století je popsána cibule Všetatská, která má pravděpodobně stejný původ jako Všetana, a která možná posloužila jako výchozí šlechtitelský materiál při šlechtění Všetany. Odborníci z České genové banky k tomu v jedné publikaci uvádějí:

"Cibule kuchyňská se dostávala do střední Evropy již od 5.-6. století, odedávna se u nás pěstovala, od 16. století dokládána v okolí Všetat, Kutné Hory, Hradce Králové, Vodňan, Bzence, Brna, Olomouce, kde vznikaly krajové odrůdy. Ve Všetatech se věnoval semenářství a výběrům rod Černých, Fabiánů od počátku století, od roku 1928 organizoval František Landovský počátky cílevědomého šlechtění cibule Všetatské. Předtím se již šlechtila na šlechtitelské stanici v Pyšelích a od roku 1921 ve Stupicích firmou Selecta uváděna pod názvem „Selecty stupická“. Později nejvíce rozšířená „Všetana“ byla vyšlechtěna 1946 v Lysé nad Labem-Litoli."

Podešva ve své Encyklopedii zelinářství z roku 1959 o odrůdě Všetatská píše:

"V době nedostatku konzumní cibule, tj. od května do září, tedy po dobu více než 4 měsíců, je naší jedinou cibulí, která může zásobit konzumenty."

František Landovský v knize Zelenina Československé původní odrůdy z roku 1948 popisuje odrůdu Všetatská takto: 

"Výchozí materiál krajová odrůda cibule, pěstovaná od nepaměti ve Všetatech a okolí. Od r. 1928 organizoval Ústřední svaz pěstitelů zeleniny v Praze za součinnosti výzkumného ústavu zelinářského v Průhonicích a býv. České zeměděl. rady šlechtitelskou akci, jejímž cílem bylo zvýšení kvality, vyrovnanosti a prodloužení uchovatelnosti u všetatské cibule. Nejprve byly prováděny každoročně hromadné výběry v oblasti a souběžně s nimi individuální výběry ve výzkumném ústavu zelinářském v Průhonicích. Akce přinesla během let plný úspěch a podařilo se jak stabilisovat tvar, tak i prodloužiti uchovatelnost zboží v jarní době a zároveň zvýšit hektarový výnos. Šlechtění vede oblastní svaz pěstitelů zeleniny a raných zemáků ve Všetatech.

Průměrná výška trubkovitých listů 50 cm, barva jasně zelená. Cibule protáhle kulovitá, ke špičce i k basi kůželovitě zúžená, base plochá. Barva suknicovitých slupek, pevně přiléhajících k vnitřním suknicím v těžších půdách okrově žlutá, v lehčích stanovištích až bronzově žlutá, se znatelným červeným žilkováním. 

Krčky tenké, u zralých cibulí velmi dobře zatažené. Dužnina pevná, jemná, smetanově bílá, při rozkrojení nemění barvu, chuti nasládlé, příjemné. Vhodná i pro konsumenty trpící chorobami konečníku, neboť není palčivá.

Odrůda tato pěstuje se ponejvíce jako dvouletka, zvláště vhodná pro lehčí půdy. Jest spolehlivě úrodná a doporučuje se k pěstování ve velkém. Vyznačuje se též vysokou trvanlivostí a vydrží, při správném ošetření dlouho do jara, aniž by rašila. Výnos po 1 ha 100 - 300 q. Délka vegetační doby činí 158 dní."

ZAJÍMAVOST

Všetatský betlému cibulářů z roku 1943 pozoruhodným způsobem zachycuje Všetatskou cibuli, jejímuž pěstování se tradičně věnovali obyvatelé Všetat.

HLOUBKA VÝSEVU: 0,5 cm

VÝSEV DOMA: březen - duben

VÝSADBA VEN: květen 

PŘÍMÝ VÝSEV: duben

POLOHA: plné slunce 

OPTIMÁLNÍ TEPLOTA PRO KLÍČENÍ: 15 - 20 °C

SPON (NÁROKY NA PROSTOR): 5/10 x 30 cm 

UMÍSTĚNÍ: venku

I ze semínek lze vypěstovat pěknou cibuli. Jen je třeba vybrat jí dobře prosluněné stanoviště a udělat výsev brzy.

Vyséváme od dubna přímo na zahrádku na dobře odplevelený záhon do sponu 5 na 30 cm. Hloubka výsevu cca 0,5 cm. Později jednotíme na 10 cm v řádku.

Můžeme také předpěstovat sazenice. Potom vyséváme již v březnu a na zahrádku vysazujeme v květnu do řádku vždy po 10 cm.

Záhon udržujeme čistý bez plevelů. Je to důležité zejména v počáteční fázi růstu, kdy jsou rostliny cibule velmi tenké a náchylné k zaplevelení.

Se sklizní můžeme začít, jakmile cibulím uschne nať. Sklízíme za slunného dne. Při pěkném počasí necháme cibule po sklizni dva tři dny ležet na zemi, aby dobře oschly. Pak uložíme na suché a větrané místo chráněné před mrazem.

Napsat recenzi

Všetana

Všetana

cca 200 semen | klíčivost: 97% (12/2021)

| CIBULE KUCHYŇSKÁ | ALLIUM CEPA |

Stará, osvědčená odrůda cibule z roku 1946. Vyšlechtěná z původní krajové odrůdy pěstované od nepaměti ve Všetatech. Pevná, bílá dužnina, nasládlá chuť a výborná skladovatelnost - zejména při pěstování ze semen. Poloraná odrůda.

    Jsou permasemínka bioosivem?

    Ano, oficiálně jsou Permasemínka v režimu ekologického zemědělství s produkcí certifikovaného bioosiva od roku 2021. Semena vypěstovaná od tohoto roku dál jsou tedy bio. Nicméně v reálu v Permasemínkách již deset let hospodaříme ekologicky bez pesticidů a průmyslových hnojiv. Fungujeme dokonce v daleko přísnějším ekologickém režimu než stanovuje zákon o ekologickém zemědělství, který povoluje některé chemické postřiky na ochranu rostlin. Na naší farmě jsme nikdy žádné pesticidy nepoužili. Semínka nemoříme.


    Proč mi semena neklíčí?

    Nejčastější příčiny špatného klíčení semen jsou nekvalitní osivo, nízká či vysoká teplota, nedostatek vláhy, příliš hluboký výsev, příliš krátká doba od výsevu.

    1) Nekvalitní osivo s nízkou klíčivostí. Solidní osivářské firmy Vám takové osivo neprodají. První zásadou by proto mělo být kupovat semena z prověřených zdrojů. U nás v Permasemínkách si kvalitu semen pečlivě hlídáme a pravidelně testujeme jejich klíčivost. Nejste-li však přesto s klíčením spokojeni, neváhejte nám napsat na info@permaseminka.cz. Než tak učiníte, projděte si prosím body níže.

    2) Nízká či vysoká teplota. Teplota má na klíčení semen zásadní vliv. Nízká teplota patří častým příčinám nevyklíčení semen. Týká se to zejména rajčat, paprik, lilku, okurek, melounů, ačokči. Optimální teplota pro vyklíčení semen těchto druhů se pohybuje v rozmezí 25 - 30°C. Některá semena vyžadují k vyklíčení naopak teplotu nižší v rozmezí 15 - 20°C. To je případ salátu, špenátu, cibule a hrachu. Při vyšších teplotách může být klíčení semen těchto druhů problematické.

    3) Nedostatek vláhy. Semena potřebují k vyklíčení vláhu. V suchém stavu klíčit nezačnou. Problém může nastat, když částečně naklíčená semena po výsevu vyschnou. V suchu jim okamžitě zasychá klíček a nastává uhynutí. Proto je důležité výsevní misky či oseté záhony pravidelně zavlažovat a nenechat nikdy vyschnout. Zároveň ale pozor na přemokření a vyplavení semen.

    4) Příliš hluboký výsev. Drobná semena zasetá příliš hluboko nemají dost energie k tomu, aby prorazila silnou vrstvou zeminy či substrátu. Platí jednoduché pravidlo, že semena vysévám přibližně do hloubky rovné čtyřnásobku jejich velikosti. Drobná semínka opatrně přihrneme jen několika mm substrátu. Větší semena můžou přijít do hloubky pět až deset centimetrů (fazole, bob).

    5) Příliš krátká doba od výsevu. I v optimálních podmínkách může klíčení některých semen trvat sedm až deset dnů. Nejsou-li podmínky optimální (například z důvodu nízké teploty), může se klíčení protáhnout na tři týdny až měsíc. To platí pro většinu zeleninových semen. U semen některých trvalek, stromů a keřů však klíčení běžně trvá tři a více měsíců, přičemž je zde nutná stratifikace - dlouhodobé vystavení semen chladu a vlhku.


    Jak dlouho semena vydrží klíčivá?

    Počítejte s tím, že zakoupená semena vydrží minimálně jeden rok nebo déle. Jak dlouho přesně - to se odvíjí od druhu a staří semen a také od podmínek skladování. Každopádně se nemusíte obávat, že když koupíte semena například na podzim, nevydrží Vám do jara. Doba spotřeby je vždy uvedena na obalech, v nichž jsou semena balena. Pokud semena uchováte na suchém a chladném místě (pod 20°C), vydrží Vám až pět let. V mražáku při teplotě -18°C mohou vydržet až 20 let. 


    Jak správně skladovat semena?

    Základní podmínky správného skladování semen jsou: Sucho, chladno a temno.

    1) Sucho. Semena musejí být dobře vysušená a zabezpečená proti zvlhnutí. Máte-li doma relativní vlhkost nad 60%, uložte semena do plastových sáčků se zipem nebo sklenic s klipovým uzávěrem a gumovým těsněním.

    2) Chladno. Čím nižší teplota, tím déle semena vydrží. Uložte je proto doma na co nejchladnější místo. Pokud chcete semena uchovat po dobu deseti a více let, uložte je do mražáku při teplotě -18°C. Tak Vám vydrží až dvacet let. Ujistěte se ale před tím, že jsou opravdu dobře vysušená. Jinak by je mráz mohl poškodit.

    3) Temno. Na semena by nemělo svítit přímé slunce a ideální je uchovávat je v úplné tmě. Třeba jako sušené bylinky. Sucho a chladno jsou ovšem důležitější faktory.


    Může mráz poškodit semena?

    Dobře vysušená semena mráz nepoškodí. Nemusíte se tedy bát zasílání semen poštou v zimě, když je venkovní teplota pod nulou. Semena, která nabízíme, jsou z naší vlastní produkce, takže můžeme garantovat, že jsou dostatečně suchá na to, aby je mráz nepoškodil.


    Jak na slimáky bez chemie?

    Nejefektivnější ekologická ochrana před slimáky na zahradě je ruční sběr kombinovaný s kladením pastí, případně nasazení kachen. Zeleninu je lepší nemulčovat, zejména doporučujeme vyhnout se organickému mulči, který slimákům poskytuje úkryt. Nic jiného se nám v Permasemínkách neosvědčilo. Aromatické bylinky, jehličí, popel, drcené skořápky apod. jsou jen ztrátou času a proti slimákům nefungují.

    Není třeba slimáky sbírat po celý rok. Důležitá je ochrana rostlin zejména v jarním období, kdy jsou drobné a zranitelné. Jakmile zesílí, slimáci již pro ně nejsou hrozbou. Slimáci se sbírají v době, kdy na zahradu nesvítí přímé slunce. To jest večer po západu či ráno před východem slunce, za deštivého a zamračeného počasí, případně za tmy s čelovkou. Při jasném dni jsou slimáci zalezlí v úkrytech, těžko se hledají a posbíráte jich málo.

    Velmi se nám osvědčilo kombinovat sběr s kladením pastí z prken či velkých listů rostlin, jako je bohyška, rebarbora či křen. Prkna či listy se rozloží kolem záhonů a slimáci se pod ně začnou stahovat. Pak už jen čas od času prkna otočíte a slimáky máte pěkně pohromadě na jedno místě.


    Co pěstovat na balkoně či doma za oknem?

    Bytové zahradničení se musí vypořádat se dvěma limitujícími faktory, jimiž jsou nedostatek místa a nedostatek světla. Platí to jak pro pěstování na balkóně, tak pro pěstování doma za oknem. Jedině správným výběrem plodin a odrůd se lze těmto limitům přizpůsobit.

    Nedostatek místa dobře snášejí chilli papričky zakrslejšího vzrůstu. Například odrůdy Numex Twilight nebo Gelbe Kirschen. Nebudou sice plodit tak hojně jako na prosluněné zahrádce, ale pálivého kapsaicinu sklidíte pořád dost. Z rajčat jsou dobře adaptovaná na nedostatek místa balkonová rajčata, která lze pěstovat v květináčích. Jsou to odrůdy Red Robin, Micro Tom a Bogus Fruchta. Existuje dokonce balkonová mrkev, odrůda Parmex, která je díky zakrslému kořenu skvěle adpatovaná na limitovaný prostor truhlíků či květináčů!

    Nedostatek světla snáší nejlépe listová zelenina. Velice vhodná pro pěstování v truhlících je roketa setá, která neuvěřitelně rychle roste a dá se pěstovat i v zimním období. Podobně portulák a saláty, z nichž lze doporučit starou odrůdu Stupický kamenáč, která má velmi malé hlávky. Pokud plánujete bytovou zahrádku na déle než rok, tak můžete zkusit i jedlé trvalky - například cibuli sečku nebo česnek ořešec.


    Jaký je rozdíl mezi hybridními a nehybridními semeny?

    Hybrid =  kříženec. Hybridní F1 semena vznikají zkřížením dvou či více rodičovských linií. Dokáže je produkovat pouze šlechtitelská firma, která má vybrané linie pod kontrolou. Hybridní semena nejsou v první tzv. F1 generaci geneticky stabilní. Při semenaření u nich proto dochází ke štěpení znaků a obvykle i poklesu kvality. Proto nejsou vhodná ke svépomocnému množení. Pěstitelé je obvykle každý rok znovu kupují.

    Naopak nehybridní semena jsou geneticky stabilní. Při dodržení základních pravidel semenaření jsou množitelná bez výraznějších změn a kdokoli si je může svépomoci množit.


    Jsou v sortimentu Permasemínek i hybridní semena (odrůdy)?

    Ne. Chceme našim zákazníkům poskytovat pouze odrůdy nehybridní, které jsou geneticky ustálené a dají se semenařit.


    Jak poznat hybridní semena?

    Hybridní semena poznáte tak, že na pytlíku se semeny je napsáno buď „hybrid“ nebo „F1“. Pokud tam nic z toho uvedeno není, jedná se o nehybridní osivo a lze ho semenařit. Permasemínka jsou vždy nehybridní.


    Proč osivářské firmy nabízejí stále více hybridní odrůdy?

    Protože na hybridních semen lze více vydělat. Hybridní semena vznikají křížením několika linií, které má pod kontrolou jen šlechtitel či osivářská firma. Nikdo jiný potom nemůže hybridní semena množit, aniž by došlo ke ztrátě důležitých znaků odrůdy. To pěstitele odrazuje od semenaření a naopak je to motivuje k opakovaným nákupů hybridních semen. To vše je pro osivářské firmy ekonomicky výhodné.


Další odrůdy

Kompletní nabídka semen

Odběr novinek