František Landovský v knize Zelenina - Československé původní odrůdy uvádí tuto odrůdu pod názvem "Višňovská žlutočervená" a popisuje ji následovně:
"Počátek šlechtění r. 1934. Výchozí materiál jedlá mrkev amerického původu. Počáteční šlechtění prováděla šlechtitelská stanice ve Višňové na Moravě. Ve šlechtění pokračuje Oseva, ústředí státních statků v Praze. Listy mohutně vyvinuté, průměrně 55 cm dlouhé, robustní, na silném dlouhém řapíku, jasně zeleně zbarvené. Kořen silný, v horní polovině válcovitý, směrem ke špičce kuželovitě se zužující, dosahuje průměrné délky 17 cm; průměr hlavy 5,5 cm. Dolní polovina kořene nesouměrně obloukovitě zašpičatělá. Povrch kořene jest hladký, barvy oranžové až světle červené. Srdce velké, barvy oranžové až žlutavě oranžové. Chuť dužniny jemná, velmi sladká. Kořen se vybarvuje až pozdě na podzim. Hlavy nabíhají zelenavě. Vývoj pozdní."