Kdy sklízet papriky a jak poznat, že jsou zralé?


Nejlepším indikátorem zralosti je u papriky barva plodů. Ta se obvykle v průběhu zrání mění ze zelené do červené. U některých odrůd se však mohou vyskytnout v různých stádiích zralosti i jiná zbarvení.

Zeleninové papriky se často sklízejí před dosažením plné zralosti, již při tzv. technické či konzumní zralosti, kdy mají plody zbarvené buď do zelené (Sweet Chocolate) a žluté, někdy i fialové či nazelenale bílé barvy. Je to dáno odrůdou. Dají se sklízet i později v plné botanické zralosti, kdy plody získávají svou finální červenou (Pantos), žlutou, oranžovou či hnědou (Sweet Chocolate) barvu a často i sladší chuť.

Naopak kořeninové papriky včetně chilli papriček se obvykle sklízejí až ve zralosti botanické, kdy plody získávají svou finální červenou, žlutou (Gelbe Kirschen), oranžovou (Numex Twilight) či hnědou barvu. Chilli papričky dosahují maximální pálivosti právě v botanické zralosti. Některé odrůdy kořeninových paprik se však mohou sklízet i v konzumní zralosti, kdy jsou jejich plody dosud zelené (Jalapeňos), žluté či fialové (Numex Twilight). Časnější sklizní lze zredukovat jejich pálivost.