Jak skladovat dýně Hokkaido?


Hokkaido je dýně, která nevyniká skladovatelností, i když se běžně tvrdí opak. V některých letech krásně vydrží, jindy se začnou dýně kazit již před Vánoci.

Dobré skladování Hokkaid začíná již na záhoně. Pokud je to možné, nechte dýně dozrát, dokud trvá dobré počasí. Pak je možné ještě sklizené dýně nechat dojít pod střechou, kde však k nim může sluníčko a nemůže déšť. Dýně by měly mít pevnou slupku a co nejsušší stopku. Nesmí zmrznout. 

Uvádí se, že se mají skladovat v teple a suchu. Skladovat v teple znamená  teplotu mezi 15 až 20 stupni. 10 stupňů je určitě málo, dlouhodobě 25 je moc. Problém je skladování ve vlhkých prostorách, proto se nehodí většina sklepů a podobných míst. 

Důležité je dýně skladovat na místě, kde je můžete pravidelně kontrolovat. Často se kazí kolem stopky nebo se udělají na slupce fleky, které se šíří dovnitř. Doporučuji týdenní kontrolu. 

Důležité je i pořadí, v jakém úrodu dýní Hokkaido konzumujete. Nejdříve se jí dýně měkké, s ulomenou stopkou a jinak poškozené. Nepoškozené plně vyzrálé plody mají velkou šanci na dlouhou skladovatelnost.