Semena a semenaření
Základní podmínky správného skladování semen jsou: Sucho, chladno a temno.
1) Sucho. Semena musejí být dobře vysušená a zabezpečená proti zvlhnutí. Máte-li doma relativní vlhkost nad 60%, uložte semena do plastových sáčků se zipem nebo sklenic s klipovým uzávěrem a gumovým těsněním.
2) Chladno. Čím nižší teplota, tím déle semena vydrží. Uložte je proto doma na co nejchladnější místo. Pokud chcete semena uchovat po dobu deseti a více let, uložte je do mražáku při teplotě -18°C. Tak Vám vydrží až dvacet let. Ujistěte se ale před tím, že jsou opravdu dobře vysušená. Jinak by je mráz mohl poškodit.
3) Temno. Na semena by nemělo svítit přímé slunce a ideální je uchovávat je v úplné tmě. Třeba jako sušené bylinky. Sucho a chladno jsou ovšem důležitější faktory.
Ano, dýně jsou cizosprašné a křížení je u nich běžné. Dochází k němu ovšem jen mezi odrůdami uvnitř stejného druhu. V ČR se pěstují tři základní druhy dýní: Tykev obecná, tykev velkoplodá a tykev muškátová. Budete-li na zahrádce pěstovat tři různé odrůdy a každá bude spadat do jiného druhu, křížení je velmi nepravděpodobné. Můžete tedy semenařit na jednom místě například cuketu Costates Romanesco, hokaido Red Kuri a máslovou dýni Waltham Butternut, aniž by hrozilo, že se prokříží a ztratí svou pravost. Každá z nich přináleží jinému druhu.
Budete-li však pěstovat dvě odrůdy stejného druhu, například hokaido Red Kuri a Sweet Meat Oregon Homestead, obě patřící k druhu tykve velkoplodé, pravděpodobně dojde k jejich prokřížení. Na plodech při sklizni to nepoznáte, ale ze semen, která z plodů vydlabete, Vám příští rok mohou vyrůst tzv. F1 kříženci. Při šlechtění se to někdy dělá záměrně, ale při semenaření se tomu snažíme zabránit, aby nebyla dotčena čistota udržovaných odrůd. Pozor, ke křížení může docházet i s odrůdami, které pěstuje někdo jiný v okruhu přibližně 300 m kolem Vaší zahrady.
Někdy se stane, že určitá v minulosti zaregistrovaná odrůda již není v evidenci, je vyřazená.
Přesný důvod neznáme, protože Národní odrůdový úřad jej nezveřejňuje. Většinou je to tak, že tzv. udržovatel odrůdy se již rozhodne odrůdu neudržovat (např. z kapacitních a provozních důvodů), nebo již nenajde za sebe pokračovatele.
My se v Permasemínkách snažíme původní odrůdy znovu zaregistrovat a vrátit do oběhu tak, aby k nim měl přístup každý pěstitel, mohl je semenařit a tím uchovat pro další generace.
Snažte se skladovat semena při teplotě pod 20°C. Většina semen zeleniny si při teplotě pod 20°C uchová klíčivost minimálně 1 - 5 let. Liší se to podle druhu. Pažitka, cibule či pór mají kratší skladovatelnost, rajče, okurka či meloun delší.
Tzv. Harringtonovo pravidlo říká, že zvýšení teploty o každých 5°C zkracuje skladovatelnost semen na polovinu, což platí při teplotním rozmezí 0 - 50°C. Obecně lze říci, že čím nižší teplota, tím déle semena vydrží klíčivá.
Kromě teploty má vliv na skladovatelnost semen také vlhkost - viz otázka Jak správně skladovat semena?
Rádi bychom stručně popsali, jak je to s možnostmi prodeje semen v souladu s legislativou a co je pro to třeba udělat. Neregistrované osivo legálně prodávat nelze.
Registrace nové odrůdy je složitý proces s nejistým výsledkem (ne vždy se podaří). Stojí to hodně úsilí i peněz a několikaleté zkoušení odrůdy.
Rozhodně to není tak jednoduché, že se jen dají vlastní semínka na e-shop. Ale každopádně to jde, jen je třeba většího úsilí.
Co se týče prodeje semen, je potřeba dodržovat zákon 219/2003, viz zde: Zákon 219/2023
Tam je vše popsáno - ohledně vedení záznamů, evidence, registrace atd. Pokud Vás zajímá, co vše není legální, je to vyjmenováno v paragrafu 38a.
Další možností je výměna semínek v semínkovnách - tam se ale musí jednat pouze o výměnu a nikoli o prodej.
Je semínkovna legální?
Dobře vysušená semena mráz nepoškodí. Nemusíte se tedy bát zasílání semen poštou v zimě, když je venkovní teplota pod nulou. Semena, která nabízíme, jsou z naší vlastní produkce, takže můžeme garantovat, že jsou dostatečně suchá na to, aby je mráz nepoškodil.
Nejčastější příčiny špatného klíčení semen jsou nekvalitní osivo, nízká či vysoká teplota, nedostatek vláhy, příliš hluboký výsev, příliš krátká doba od výsevu.
1) Nekvalitní osivo s nízkou klíčivostí. Solidní osivářské firmy Vám takové osivo neprodají. První zásadou by proto mělo být kupovat semena z prověřených zdrojů. U nás v Permasemínkách si kvalitu semen pečlivě hlídáme a pravidelně testujeme jejich klíčivost. Nejste-li však přesto s klíčením spokojeni, neváhejte nám napsat na info@permaseminka.cz. Než tak učiníte, projděte si prosím body níže.
2) Nízká či vysoká teplota. Teplota má na klíčení semen zásadní vliv. Nízká teplota patří častým příčinám nevyklíčení semen. Týká se to zejména rajčat, paprik, lilku, okurek, melounů, ačokči. Optimální teplota pro vyklíčení semen těchto druhů se pohybuje v rozmezí 25 - 30°C. Některá semena vyžadují k vyklíčení naopak teplotu nižší v rozmezí 15 - 20°C. To je případ salátu, špenátu, cibule a hrachu. Při vyšších teplotách může být klíčení semen těchto druhů problematické.
3) Nedostatek vláhy. Semena potřebují k vyklíčení vláhu. V suchém stavu klíčit nezačnou. Problém může nastat, když částečně naklíčená semena po výsevu vyschnou. V suchu jim okamžitě zasychá klíček a nastává uhynutí. Proto je důležité výsevní misky či oseté záhony pravidelně zavlažovat a nenechat nikdy vyschnout. Zároveň ale pozor na přemokření a vyplavení semen.
4) Příliš hluboký výsev. Drobná semena zasetá příliš hluboko nemají dost energie k tomu, aby prorazila silnou vrstvou zeminy či substrátu. Platí jednoduché pravidlo, že semena vysévám přibližně do hloubky rovné čtyřnásobku jejich velikosti. Drobná semínka opatrně přihrneme jen několika mm substrátu. Větší semena můžou přijít do hloubky pět až deset centimetrů (fazole, bob).
5) Příliš krátká doba od výsevu. I v optimálních podmínkách může klíčení některých semen trvat sedm až deset dnů. Nejsou-li podmínky optimální (například z důvodu nízké teploty), může se klíčení protáhnout na tři týdny až měsíc. To platí pro většinu zeleninových semen. U semen některých trvalek, stromů a keřů však klíčení běžně trvá tři a více měsíců, přičemž je zde nutná stratifikace - dlouhodobé vystavení semen chladu a vlhku.
Zakoupená semena vydrží minimálně jeden rok nebo déle. Jak dlouho přesně, to se odvíjí od druhu a staří semen a také od podmínek skladování. Každopádně se není třeba obávat, že když koupíte semena například na podzim, nevydrží Vám do jara. Doba spotřeby je vždy uvedena na obalech, v nichž jsou semena balena. Pokud semena uchováte na suchém a chladném místě (pod 20°C), vydrží až pět let. V mrazáku při teplotě -18°C mohou vydržet až 20 let.