AMARANTHUS TRICOLOR
Dvoubarevná forma jedlého laskavce. Listy lze přidávat do salátů, ale nejlépe se hodí k tepelné úpravě do polévky, špenátu či na pizzu. Krásné fialové listy s nazelenalými čepelemi. 5 - 10% rostlin má listy se silnějším zastoupením zelené barvy - viz foto.
| BAZALKA PRAVÁ | OCIMUM BASILICUM |
Příjemně voňavá bazalka s většími listy délky až 10 cm. Odrůda je částečně odolná vůči houbové chorobě fusariové vadnutí, která patří mezi časté patogeny bazalky. Rostliny jsou vysoké 40 - 60 cm. Původní název "Italian large leaf".
| FAZOL KEŘÍČKOVÝ | PHASEOLUS VULGARIS |
Stará odrůda keříčkových fazolí na suché zrno. Semínka nám poskytla paní Čaníková. Dostala je od své pětadevadesátileté babičky. Ta je dostala ve dvaceti letech od své maminky, "stařenky", když odešla z domu. Vypráví, že když byla jako dítě nemocná, nachlazená, stařenka navařila fazole, přidala nakrájenou cibuli, ocet, sůl, pepř a poslala děti na pec.
| TYKEV OBECNÁ | CUCURBITA PEPO |
Velmi pestrá populace zimních sladkých dýní. Skvělá skladovatelnost plodů přes zimu. Plody se liší barvou, tvarem, velikostí a hloubkou žebrování. Rostliny tvoří keříčky s potlačeným růstem šlahounů a zahuštěnými internodii. Zaberou méně místa než například dýně hokaido. Vyšlechtil americký šlechtitel Joseph Lofthouse, autor pozoruhodné knihy Landrace gardening.
| BAZALKA THAJSKÁ | OCIMUM BASILICUM VAR. THYRSIFLORA |
Bazalka thajská, v thajštině nazývána horapa. Má silnější chuť než naše evropské kultivary bazalek. Voní po anýzu a lékořici. Hojně se využívá v kuchyni jihovýchodní Asie. Například k dochucení populárního vietnamského jídla pho. Má růžovo-fialové květy a výrazné, temně fialové stonky. Listy jsou středně velké. Vhodná i do truhlíku.
| TYKEV OBECNÁ - CUKETA | CUCURBITA PEPO |
Žluté cukety jsou většinou F1 hybridy. Ty nehybridní (=množitelné) jsou vzácné. Skoro nikdo je dnes nešlechtí. Jednou z nich je odrůda Solara. Tvoří jasně žluté plody, které lze sklízet již dva měsíce po přímém výsevu. Díky řidké a otevřené formě růstu je sklizeň velmi snadná a bez škrábanců od pichlavých řapíků.
| LACTUCA SATIVA | SALÁT STONKO-LISTOVÝ|
Zapomenutý salát z Banátu. Na vysokých "nohách" chrání úrodu před slimáky. Objevili jsme ho v zapadlé vísce v rumunských horách v roce 2017. Přivezli jsme si domů pár semínek a od té doby ho pěstujeme. Má dvojí využití: Nejprve vylamujeme listy a jakmile jde do květu, sklízíme stonky (nohy) včetně postranních a vrcholových listů. Odtud název Listonoh.
| PAPRIKA ROČNÍ | CAPSICUM ANNUM |
Jalapeňo se sytě oranžovými plody. Zdravé vitální rostliny. Plody netrpí nekrózou. Jsou protáhlejšího a užšího tvaru než odrůda Jalapeňo Ruben. Výnos vysoký. Plody jsou díky silnější stěně příjemně křupavé. Hodí se na přímý konzum i k naložení do sladko-kyselého nálevu a zavaření. Středně silná pálivost.
| PAPRIKA KŘOVITÁ | CAPSICUM FRUTESCENS |
Divoká chilli paprička nás nadchla tím, že se dá pěstovat v nádobách, a že tvoří velké množství drobných plodů. Ty jsou právě tak velké a pálivé, aby se daly po jednom přikusovat k jídlu. Nemusíte je krájet. Stačí jich pár uždibnout přímo z rostliny a pálivost si nadávkujete počtem snězených plodů.
| KEDLUBEN | BRASSICA OLERACEA VAR. GONGYLODES |
cca 100 semen
Stará odrůda kedlubnu z roku 1962. Velmi výnosná s mimořádně velkými bulvami váhy až několika kilogramů! Dužnina má jemnou máslovou chuť, je odolnější dřevnatění a nepraská. Vhodná na přímý konzum i na dlouhodobé uskladnění.
| KUKUŘICE | ZEA MAYS |
Legendární kukuřice moučného typu pro přípravu pokrmů jako polenta, tortillas či kukuřičný chléb. Velmi raná, odolná vůči stresu. Vhodná k pěstování i v drsnějších klimatech. Pochází z více než sedmdesáti starých odrůd kukuřice, které byly zachráněny od indiánů a starousedlíků, žijících v nejdrsnějším klimatu USA a Kanady.
Stará odrůda červeného zelí vyšlechtěná v roce 1957 na statku pana Jaroslava Poura v Dobré Vodě u Hořic. Zelí je vhodné k přímé spotřebě i uskladnění. Skvělé je strouhané a přelité olivovým olejem a octem. Vhodné rovněž k nakládání.